Spin Valis prodaje struju HEP-u, a požeški briketi najbolji u Njemačkoj

Zdravko Jelčić
(FOTO: Vjeran Blašković)

20.08.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 16401

Spin Valis je izdao i već naplatio prvu fakturu za električnu energiju koju je isporučio u energetski sustav Hrvatske elektroprivrede iz nove kogeneracije. U nju je uloženo oko 75 milijuna kuna, testni period završio je u lipnju, a požeška tvrtka u svakom trenutku od drvnog otpada proizvodi i HEP-u isporučuje 1525 kilovata električne energije.
- Važnost ovoga leži u tome što kogeneracija isporučuje električnu energiju iz obnovljivog izvora cijeli dan, ne ovisi o vremenskim uvjetima kao vjetroelektrane ili o suncu kao solari - priča predsjednik uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić dodajući da je količina energije koju isporučuje kogeneracija u svakom trenutku dostatna za nekoliko tisuća kućanstava.

Pored toga, u novom postrojenju s najvišim stupnjem iskoristivosti u Hrvatskoj, proizvodi se 8800 kilovata toplinske energije koja bi uskoro mogla biti ponuđena pogonima u okruženju Spin Valisa, kao i školama, bolnici i drugim ustanovama u obliku tehničke vode. Požeške tvrtke i ustanove tada bi bile manje ovisne o uvoznoj energiji jer bi značajan dio potreba za toplom vodom podmirivali iz kogeneracije koju pogoni sirovina s našeg područja.
- Investiciju smo pokrili vlastitim sredstvima i kreditom u visini 65 posto investicije. Trenutno isporučujemo nešto manje električne energije od planiranog, ali uskoro će proizvodnja raditi punim kapacitetom - kaže Zdravko Jelčić.


Nadzor kogeneracije - u svakoj smjeni dovoljan je jedan čovjek



Turbina i generator električne energije


Spin Valis je u zadnjih nekoliko mjeseci dovršio i rekonstrukciju starih sušara gdje je izmijenjen energent, umjesto vodene pare sada se koristi vruća voda i sve su u potpunosti automatizirane. Polovicom listopada planira se u rad pustiti i potpuno nova sušara površine 1.000 četvornih metara. Podršku za ovaj dio investicija dobili su od Fonda za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost koji je je podržao i kupnju novoga stroja za proizvodnju briketa.
- U pogonu je već i nova sušara za piljevinu od koje proizvodimo brikete. Naš kupac u Njemačkoj je naše brikete proglasio najboljim proizvodom. Sastoji se od hrastove i bukvine prešane piljevine bez dodataka aditiva. Trenutno proizvodimo 3.000 tona briketa godišnje, a kada u pogonu bude već kupljena nova linija za brikete kapacitet ćemo utrostručiti - najavljuje Zdravko Jelčić.


Pakiranje briketa



Osim ovih ulaganja, Jelčić govori da je Spin Valis kupio i zadnju njemačku tehnologiju za proizvodnju ravnih lijepljenih elemenata u ploče velikih dimenzija, kako za vlastite finalne proizvode, tako i za tržište. Ugrađeni su i novi filtri za odvajanje piljevine iz zraka u silosima te elektronska vaga na prilaznoj cesti kojom će se mjeriti ulazne količine drvne mase za potrebe kogeneracije, ali i cijele grupacije.

Sve to rezultat je pozitivnog poslovanja Spin Valis grupe koja je prošlu poslovnu godinu završila s dobiti od 5 milijuna kuna, rekao je Zdravko Jelčić dodajući da se Skupština dioničara održava u ponedjeljak, kada će vjerojatno biti podržan prijedlog uprave da se sva dobit reinvestira u kapital za nove investicije.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI