Gore nego što se pretpostavljalo; štete od suša veće od 45 mil. kn

Suša
(FOTO: Filip Škrga)

18.08.2015. | Filip Škrga
Pregleda: 3633

Šteta na poljoprivrednim površinama županije bit će veća nego što se na početku procjenjivalo. Iako su u županiji očekivali da će biti oko 40 milijuna kuna čini se kako će, barem prema preliminarnim podacima općina i gradova, ona biti i veća.

Samo na području grada Požege štetu na poljoprivrednim kulturama prijavilo je 200 ljudi. Kako prijave traju još danas očekuje se još veći broj onih kojima je suša uništila usjeve.

– Šteta je u ovom trenutku oko osam milijuna kuna. Nakon što prikupimo sve prijave ide se u obilazak terena i utvrđivanje stvarnog stanja – rekli su nam u gradu.


Dosad najveći broj prijava zabilježen je u Pleternici gdje se u gradsku upravu javilo 500 poljoprivrednika. Oštećeno je više od 2.800 hektara poljoprivrednih površina, a šteta na prinosima je između 30 i 70 posto, ovisno o kulturama.


– Zasad se radi o sedam milijuna kuna štete, ali taj iznos možda bude i veći – potvrdili su u Pleternici.

Šteta na području grada Pakraca uzrokovana dugotrajnom sušom procjenjuje se na 2,5 milijuna kuna. Takve podatke iznijelo je gradsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. U osam dana, koliko je bio rok za prijavu štete, povjerenstvu su se javile 94 fizičke i jedna pravna osoba. Kao što je bilo i za pretpostaviti najviše štete pretrpjele su kulture kukuruza i soje. Ovisno o zasađenim kulturama prinosi su na pojedinim područjima smanjeni i za 60 posto.

U Kutjevu su zaprimili 415 prijava, a šteta je procijenjena na 8,4 milijuna kuna. Podatke iz Lipika zasad nismo dobili jer se još obrađuju.

Ništa bolje od gradova nisu prošle ni općine naše županije. Najviše su stradali poljoprivrednici s područja općine Jakšić gdje se javilo 160 ljudi.

– Očekivali smo toliko broj prijava. Komisija će u petak izići na teren i utvrditi stanje. Zasad je naša procjena 7,7 milijuna kuna – kažu u općini. Najviše su oštećene kulture duhana, kukuruza i soje.

U Brestovcu se radi o 3,5 milijuna kuna štete na njivama, a zaprimili su 240 prijava. U Kaptolu su zabilježili 205 prijava, ali napominju da će ih do kraja dana sigurno biti i 250. Na njihovim poljoprivrednim površinama šteta je oko četiri milijuna kuna. I u susjednoj Velikoj nastala je šteta od četiri milijuna kuna, a prijave je podnijelo 270 fizičkih i sedam pravnih osoba. Stradale su ratarske kulture, voćnjaci i vinogradi. U Čaglinu su do sada zaprimili 180 prijava.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI