U školu bez asistenata. Šostar: Nadam se da će u ministarstvu uvidjeti da to nije realno

OŠ Dobriše Cesarića
(FOTO: Mario Nakić)

17.08.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6868

"Djeca s teškoćama školsku bi godinu mogla započeti bez pomoćnika u nastavi . Trenutačna situacija je nesigurna i neizvjesna, unatoč obećanjima Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta da će ove godine sve proteći u najboljem redu", ističe se u priopćenju za javnost iz Hrvatske zajednice županija.

Pojašnjavaju da je natječaj za pomoćnike u nastavi, čije su raspisivanje nadležna ministarstva najavljivala početkom svibnja, objavljen tek prije mjesec dana te da će se i ove godine najvjerojatnije ponoviti lanjski scenarij po kojem će djeca čak mjesec dana ići u školu bez pomoćnika u nastavi.

- Problem je nastao oko samog početka provedbe projekta jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbacilo prijašnji stav da će sredstva za pomoćnike u nastavi biti ravnomjerno raspoređena po županijama što znači da svi osnivači škola međusobno konkuriraju za financijsku potporu. Tako će nijanse presuditi komu će se omogućiti sredstva za pomoćnike u nastavi i u kojem iznosu, a to ponovno vodi do toga da se svoj djeci s teškoćama neće moći pružiti nesmetan nastavak školovanja - tvrdi se dalje.


Da ne ide sve željenim tijekom potvrdio nam je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.


- Znate u kakvom je stanju županijski proračun i upitno je hoćemo li moći isfinancirati nešto što nismo planirali - kaže župan.

- Aplicirali smo projekt prošli tjedan i prema novom natječaju svi gradovi i općine moraju ga sufinancirati s osam posto. Ukupno smo kandidirali 40 pomoćnika u nastavi za 43-oje djece, a ukupna vrijednost projekta je 1,6 milijuna kuna - rekao nam je Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za EU integracije Grada Požege.

Kaže da će rezultatu natječaja biti objavljeni u listopadu, no da vjeruje kako učenici s poteškoćama neće prvih mjesec dana biti bez asistenata.

- Nadam se da će uvidjeti u ministarstvu da to nije realno ni provedivo na takav način. Natječaj je trebao biti raspisan puno ranije - smatra Šostar.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI