NASLOVNAPOŽEGASPORTARHIV
¨Kad ulovimo ribu, izvažemo je, fotografiramo, poljubimo i nježno vratimo u vodu¨

FOTO: Facebook

OVAKO TO RADE PRAVI RIBIČI

¨Kad ulovimo ribu, izvažemo je, fotografiramo, poljubimo i nježno vratimo u vodu¨

14.08.2015. | Lidija Galić PREGLEDA: 6084

"Ulovi i pusti" nova je športsko ribolovna udruga u Požegi i za sada jedina u ovom dijelu Slavonije koja posebnu pozornost stavlja na očuvanje ribljeg fonda. Na nedavno održanoj osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Robert Beble, dopredsjednik je Marko Ivčetić, a tajnik Juraj Radić. Kako nam je rekao predsjednik udruge Robert Beble itekako je važno ponašanje ribiča kada ribu izvuče iz vode.


- Riba se nikad ne stavlja na travu ili zemlju, nego na predviđene mokre podmetače. Rana od udice se naspreja antiseptikom kako bi što prije zarasla. Kad ulovimo ribu, izvažemo je, fotografiramo, poljubimo i nježno vratimo u vodu kako bi rasla. Dalje pratimo njezin razvoj, čak im dajemo imena - kaže nam Beble.

Jedna od njih je Teta Mira, šaranica teška 20,980 kilograma koju je ulovio na natjecanju u Lipiku.

- Tetu Miru smo vratili natrag u vodu i pratimo dalje njezin rast. Svaka riba je drukčija, neke imaju oštećenu peraju, neke specifičnu ljusku i gušt nam je promatrati je. Teta Mira će tako u listopadu najvjerojatnije imati 24 kilograma. Imamo i druge ribe koje promatramo, npr. Gadafi, Baba i druge - pojašnjava.

Ciljevi Udruge su promicanje i unapređivanje športskog ribolova, osnivanje prve Županijske šaranske lige, podizanje svijesti o zaštiti prirode i okoliša, te očuvanju vodotoka i ribljeg fonda, suradnja s ostalim udrugama s područja županije i Republike Hrvatske, poticanje mladih na zdrav život i rad u zajednici te podupiranje ostvarivanja kulturnih i drugih interesa članova Udruge. Organizirat će i sportska natjecanja i edukaciju članstva, posebno mladih.

U udruzi ovih dana očekuju papirologiju iz Zagreba. Imaju oko 60 potencijalnih članova. Interes pokazuju i ribiči iz susjednih županija, a već sada imaju i jednu članicu, Natašu Abramović iz Čaglina.

- To su sve strastveni ribiči koji love u cijeloj Hrvatskoj i dogodine očekujemo pravi bum u sportskom ribolovu. Uključit ćemo se i organizirati u humanitarne ribolove kao što se to ovih dana, primjerice, organizira u Kutini gdje svi ribiči prikupljaju novac za svog bolesnog mladog ribiča - dodaje Beble.

Iza njih su brojna natjecanja, a Beble  s ponosom ističe kup u Jakšiću gdje je sa svojom ekipom potukao aktualne svjetske prvake.

Jedino mjesto u našoj županiji gdje trenutačno postoji tabla "Ulovi i pusti" je u Jakšiću, a love još u Trenkovu, Zarilcu, Turniću i Lipiku.

- Riblji je fond gotovo uništen. Stara škola ribolova je prošlost. To je iz vremena naših očeva kada su ulovljenu ribu nosili kući. Danas toga više ne bi trebalo biti - zaključuje Robert Beble.

Tagovi: ulovi i pusti, robert beble, ribiči