Svi hvale gerontodomaćice: ¨Naprave mi sve što treba i u kući i oko nje¨

Danica Milivojac korisnica je projekta "Pomoć u zajednici"
(FOTO: Lidija Galić)

12.08.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9749

"Stara sam i sama. Suprug je umro. Od 1996. godine krećem se pomoću štaka jer sam tada doživjela prometnu nesreću. Imam artritis i uklještenje kralježaka. Do sada sam morala plaćati ženu koja mi je pomagala", prepričava 84-godišnja Danica Milivojac iz Vranduka. Jedna je od 46 korisnika projekta "Pomoć u zajednici" koji u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provodi Grad Požega.



Njezina je gerontodomaćica Željka Blatančić, a u svakodnevnim joj poslovima pomaže i pomoćni radnik Drago Pelcl.





- Sve mi naprave što treba i po kući i oko nje. Najviše mi znači što se imam s kim napričati jer živim sama. Drago hoće sve raditi, polijevati kupus, kopati, sve hoće. Željka mi je tu iz susjedstva i njezina mi djeca priskoče u pomoć kad god treba. Svima bih to preporučila. Neka se ljudi jave  - poručuje Danica.

- Počistim kuću, razgovaramo, odem u trgovinu. Sve što treba, to napravim. Živim u blizini i nije mi doista teško pomoći - kaže gerontodomaćica Željka.



- Cilj je bio da su gerontodomaćice osobe iz susjedstva kako bi se steklo povjerenje i ne bi bilo problema oko toga tko ulazi u kuću korisnicima - rekao je dogradonačelnik Darko Puljašić.

- Projektom je obuhvaćeno 46 staračkih domaćinstava. S njima radi deset gerontodomaćica i dvojica koordinatora. Na taj način pomažemo građanima, ali ujedno će dugotrajno nezaposlene osobe tijekom narednih šest mjeseci imati prihode u brutto iznosu od tri i pol tisuće kuna. Ukupna je vrijednost projekta 475 tisuća kuna - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović tijekom današnjeg obilaska korisnika i gerontodomaćica.

Prijave za pomoć u kući primaju se još uvijek jer na 15 korisnika dolazi jedna domaćica.

Ovakvim je oblikom pomoći itekako zadovoljna i 77-godišnja Kata Ergović iz Jagodnjaka. Sama živi posljednjih šest godina, a u svakodnevnim joj poslovima pomaže susjeda Marijana Drlić Gajić.





- Četiri sam godine nezaposlena. Nisam nikad ništa slično radila i jako sam zadovoljna. Ovo je novo iskustvo i drago mi je da mogu pomoći. Živim blizu i trenutačno skrbim o četvero korisnika, dvoje u Jagodnjaku i dvoje na Kalvariji - prepričava Marijana.

Grad će nabaviti opremu za košnju i održavanje okućnica koji će koristiti za održavanje okućnica korisnika Pomoći u kući.

Ujedno iz Grada pozivaju medicinske sestre, odnosno njegovateljice da se jave jer je u planu zapošljavanje i pet djelatnika te struke kako bi se poboljšala zdravstvena skrb bolesnih i nemoćnih sugrađana.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI