FINA razmatra instalirati gusjeničar: ¨Skup je da duša boli¨

Invalid ispred Fine
(FOTO: Zdenko Oroz)

10.08.2015. | Filip Škrga
Pregleda: 4974

Nakon što smo nedavno pisali o požeškoj ispostavi FINE koja nema osiguran pristup osobama s invaliditetom stigao nam je odgovor iz središnjice iz Zagreba. Osvrnuli su se na fotografiju djelatnice koja čovjeka u kolicima uslužuje ispred poslovnice.

- Mnogi objekti Financijske agencije, pa tako i poslovna zgrada Fine u Požegi, su pod zaštitom Konzervatorskih odjela te nije moguće izvesti prilaznu rampu za pristup osobama s invaliditetom koji za kretanje koriste kolica – naveli su u svom odgovoru.

U FINI nas uvjeravaju da unatoč tome što je njihova poslovnica u Požegi pod zaštitom Konzervatorskog odjela i dalje razmatraju zamjenska tehnička rješenja kako bi se invalidima omogućilo svladavanje prepreka.


– Razmatramo postavljanje elektromotornog pomagala za svladavanje arhitektonskih prepreka, tzv. gusjeničar dizala, koja planiramo implementirati u narednom razdoblju, te tako olakšati pristup objektu osobama s invaliditetom – naveli su u ostatku odgovora na naš upit.


Za komentar odgovora iz Zagreba zamolili smo dva predsjednika udruga osoba s invaliditetom na našem području. Ivan Begić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije vjeruje da bi postavljanje gusjeničara bila dobra stvar.

– Skup je da duša boli jer je pun elektronike. Invalid koji se vozi njime ne naginje se pa ne postoji da će ispasti dok ga penje stepenicama. Pitanje je samo koliko bi bilo korisnika jer imamo situaciju u T-comu gdje rampa za invalide stoji godinama, a pitanje je koliko se koristi – izjavio nam je Begić u telefonskom razgovoru.

Na njega se nadovezao Mijo Baketarić iz Udruge invalida rada Požege. On smatra da se problem pristupa osoba s invaliditetom u FINU trebao davno riješiti. Baketarić se nada da će FINA ispuniti obećanje i u narednom razdoblju pronaći zamjensko rješenje.

– To je standard u Europi, ali iskreno sumnjam da će to napraviti do kraja ove godine. Sjećam se kad je u gospodarsku komoru dolazila pravobraniteljica za osobe s invalidnošću pa su istog dana postavili lift uz ogradu koji se i danas koristi – tvrdi Baketarić.

Dodano 11.8.2015 u 10:47 sati

Na izjavu Mije Baketarića reagirali su danas iz Hrvatske gospodarske komore naše županije. Reakciju prenosimo u cijelosti.

"HGK ŽK Požega je u nove prostore uselila 2006. g. te je spomenuta rampa za invalidne osobe bila sastavni dio projekta izgradnje novih prostora HGK ŽK Požega. Tako da HGK ŽK Požega posjeduje rampu za invalidne osobe od samog početka korištenja novih prostora, te je ista bila sastavni dio tehničkog pregleda zgrade za uporabnu dozvolu. Ovdje je važno spomenuti da je sama pravobraniteljica za osobe s invalidnošću tražila da se njezin sastanak u Požegi održi u HGK ŽK Požega jer je bila upoznata da ŽK Požega jedina posjeduje dvoranu sa 150 sjedećih mjesta koja je u potpunosti pristupačna osobama s invalidnošću."

Reakciju potpisuje Marko Dumančić, viši stručni suradnik u HGK Požega.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI