Zatvorenice dizajniraju proizvode: Zarada ide djeci za posjete roditeljima u zatvoru (foto)

Proces osmišljavanja proizvoda
(FOTO: Domagoj Kunić)

31.07.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 4674

Prva faza projekta "Rešetke nisu problem" udruge Roditelji u akciji (Roda) iz Zagreba koji se sastoji od osmišljavanja proizvoda za trudnice, roditelje i malu djecu, započela je nedavno u Kaznionici u Požegi, jedinoj ženskoj kaznionici u Hrvatskoj. Cilj projekta je da zatvorenice same i uz pomoć stručnih osoba tijekom izdržavanja zatvorske kazne proizvode predmete, proizvode koji će se prodavati na tržištu, a novac biti iskorišten za posjete njihove djece. Zatvorenice će proizvodi razne uporabne predmete poput podloge i nosiljke za djecu, papuča i drugih predmeta potrebnih u svakodnevnom životu.

- Cilj je omogućiti putovanja djece u posjet roditeljima u zatvorima prodajom proizvoda namijenjenih maloj djeci i roditeljima, koji će se proizvoditi u hrvatskim zatvorima i kaznionicama. U osmišljavanju proizvoda i njihovom dizajnu sudjeluju zatvorenice i zatvorenici, roditelji i dizajneri. Proizvode će javnost prepoznati i kupovati kao proizvode s dodanom vrijednošću čija dobit ide u fond kojim će se financirati putovanja djece u posjet roditelju u zatvor - rekla nam je Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge Roda.







- Studentice dizajna i zatvorenice zajedno su osmislile osam proizvoda koji će se šivati u Kaznionici. Očekujemo da se proizvodi na tržištu nađu početkom sljedeće godine - objašnjava Zanze.

Kaže kako su radeći i razgovarajući sa zatvorenicama u projektu MA#ME uvidjele smo da ih djeca rijetko posjećuju, neke od njih nisu vidjele djecu i dvije godine. Najčešće se radi o vrlo siromašnim obiteljima za koje su takva putovanja zbog skupoće nemoguća. Roda je jedna od pionirki društvenog poduzetništva u Hrvatskoj,orijentirane su u traženju praktičnih i održivih rješenja. Ideja da se putovanja djece financiraju razvojem gospodarskih djelatnosti u kaznionicama došla je prirodno, pojasnila je Zanze.



Udruga Roda s projektom Rešetke nisu prepreke odabrana je među više od 1400 natjecatelja kao polufinalistica u natječaju za europske društvene inovacije 2015. godine. Roda će biti pozvana na mentorsku akademiju za društvene inovacije u Beču ovog rujna zbog razvoja svojih ideja s pomoću posebno prilagođene potpore i radionica.

- Smatramo da naša inovacija stvarno može značajno unaprijediti povezanost roditelja - zatvorenika i njihove djece, time pomoći održavanju njihovih obitelji, uspješnoj resocijalizaciji zatvorenika i zatvorenica, smanjenju stresa kod djece, neka djeca ni ne znaju da su im roditelji u zatvoru, ali može i sve nas senzibilizirati da počnemo promišljati o problemima te djece, strahovima i stigmama s kojima se nose - zaključila je izvršna direktorica udruge Roda Ivana Zanze.

Procjena je da je 2014. godine u Hrvatskoj 14839 djece imalo jednog ili oboje roditelja u zatvoru.












Foto: Domagoj Kunić


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI