Ivanove skulpture od betona: ¨Cipelice me podsjećaju na siromaštvo i poniznost¨ (foto)

Ivan Rukavina sa svojim psom
(FOTO: Klementina Malčić)

30.07.2015. | Klementina Malčić
Pregleda: 6995

- Htio sam imati psa, a kako sam prije dosta putovao, to nije bilo moguće. Primijetio sam da bi ljudima čuvanje moga psa predstavljalo razne probleme, stoga sam si odlučio izraditi psa kojeg ne moram hraniti, ne moram ga dresirati, vikati na njega, a koji bi uvijek bio tu - prepričava nam uz smijeh Ivan Rukavina, koji se kao hobijem bavi izradom ručnih radova od betona.

Na početku izrade toga psa imao sam malih poteškoća, naime, prvo sam izradio model od stiropora te sam pokušao taj stiropor obložiti betonom. Nije išlo jer je beton stalno padao. Došao sam na ideju da upotrijebim ljepilo za pločice i uspjelo je. Nakon 3 dana na red je došlo bojanje, koristio sam obične sprejeve i poprilično sam se zabavio. Dječica ponekad pomisle da je pravi pas jer je prirodne veličine i dosta živo izgleda - dodaje umirovljeni slastičar Ivan.







- Jedan od dražih radova mi je, kako ih ja zovem, poderane cipelice. Vraćaju me u moje djetinjstvo i uvijek mi izmame osmijeh kada ih vidim. Skicirao sam si na papiru cipelice, i započeo s radom koji je trajao tjedan dana. Model sam izradio od stiropora i zatim ga obložio betonom te završio bojanjem. Inače, ne volim feniranje izgleda mi bolje ovako ugrubo.

- U moje vrijeme mi nismo imali obuću kao danas, bila je to nekvalitetna obuća na koju smo morali paziti, a naravno od posla bi se same od sebe uništile. Kako sam po nekoliko dana za redom znao ići s govedom u ispašu, prednji kraj cipela bi "klipsao" dok bi hodao. Takva sjećanja me podsjete na siromaštvo koja je i danas kod većine ljudi prisutna. Kada ih vidim podsjete me da trebam biti ponizan i sretan s onime što imam.





Ivan uz neobične skulpture izrađuje razne ukrase i cvjetnjake, kaže da voli neobično i po tome je njegovo dvorište drukčije od ostalih. Također, jako voli voće i neobične biljke, u svome dvorištu ima više od 50-ak vrsta. U svojim cvijetnjacima, zasadi i poneki cvijet, koji kako kaže, brzo uvene.

- Cvijeće baš ne volim, posadim ga tek toliko da krasi moje radove. Jedna od dražih biljki u dvorištu mi je bambus, od kojega namjeravam, kada za to dođe vrijeme, izraditi poneku stvar. Također sam si zasadio vrt u kojem se nalazi 10-ak smokvi, zasad mi lijepo uspijevaju.
















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI