Štete od leda na vinogradima su minimalne, godina bi mogla biti vrhunska

Ivan Enjingi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

28.07.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5090

Led veličine lješnjaka koji je nekidan padao u Kutjevu i obližnjim vinogradima nije nanio značajniju štetu vinogradarskim usjevima. Vinogradari i vinari su zadovoljni, kažu kako će loza sama zacijeliti one bobice koje su tijekom tuče oštećene.

- Nije bilo veće štete, tu i tamo je neka bobica dobila udarac, čak nikakva zaštita niti ne treba - kaže nam vinar i vinogradar Ivan Enjingi koji nasade grožđa obrađuje po ekološkim principima. Kaže kako će i ove godine, ako se nastavi ovako, prve berbe krenuti krajem kolovoza, no nije uvijek bilo tako.

- O pa da, nekada su uvjeti bili puno lošiji. Nekada smo u berbu išli u studenom, razgrtali smo snijeg i brali. Ova godina mogla biti biti jedna od boljih, a berbe krenuti već za mjesec dana. Kolovoz je u vinogradarstvu najvažniji, on je prevrtljiv i godina će, kao i svaka, značajno ovisiti upravo o prilikama u kolovozu - rekao nam je Enjingi, dodajući da je grožđe sigurno tek kad se obere.


Isto smatra i vinar Ivica Perak. - Sve sreća štete nisu velike, ima natučenih bobica, ali to će sve loza sama eliminirati Izgleda da je led prošao šumom, a ne preko vinograda gdje je padao pomiješan s kišom pa su štete minimalne.


Kaže kako je vinogradarska godina  dobra za razliku od 2013. i posebno 2014., ima nešto pepelnice, ali nema značajnijih napada bolesti.

- Nije bilo puno kiše, to ratarima ne odgovara zbog plitkog korijena, loza ima dublji korijen gdje se akumuliralo dovoljno vlage i grožđe se dobro razvija. Važno je da i u kolovozu bude sunčano i bez mnogo oborina. Ako počne padati kiša, a zaštita se zbog karence ne smije upotrebljavati, bit će to nepovoljno za vinogradare - rekao je Perak.

Dodaje da je prerano govoriti kakva će godina biti u konačnici, ali da bi po dosadašnjim pokazateljima mogla bi biti dobra, kako prinosima tako i  kvalitetom. - Sve će biti dobro, samo da ne bude ekstremnih uvjeta u kolovozu - zaključio je Ivica Perak.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI