Volonteri iz Latinovca: ¨Idemo na more, znamo da imate zgodne djevojke i dečke¨

Karolis Barackis i Lauma Strode
(FOTO: Filip Škrga)

27.07.2015. | Filip Škrga
Pregleda: 7257

Kao i prijašnjih godina u eko selu Latinovac zatekli smo desetak volontera iz nekoliko zemalja svijeta. Od organizatorice Greenway slama festa Danijele Beretin saznali smo kako su u čaglinsko područje ove godine stigli volonteri iz Portugala, Litve, Latvije, Kanade te gosti iz Njemačke i BiH.

Neki od njih će u Latinovcu provesti i po pet mjeseci dok drugi ostaju mjesec dana ili dva tjedna na ljetnom kampu. S Latvijkom Laumom Strode i Litvancem Karolisom Barackisom razgovarali smo na drugom festivalu slame.

Odmah na početku rekli su nam kako im najveći problem predstavljaju vrućine koje se u Slavoniji posljednjih dana penju preko 35 stupnjeva Celzijusa. Lauma i Karolis objasnili su nam kako im je to bio veliki šok jer u njihovim domovinama u jeku najvećeg ljeta temperature ne prelaze preko 20 do 25 stupnjeva.







– Za Latinovac smo saznali pretražujući internet jer smo htjeli ljeto provesti volontirajući. Nismo se znali ranije, ali kako dolazimo iz susjednih zemalja normalno da smo se odmah sprijateljili. Ovdje je odlično društvo iako svaki dan imamo aktivnosti te radimo po osam sati. Dani su nam ispunjeni, a vrijeme leti – reklo nam je ovo dvoje mladih iz baltičkih zemalja.

Litva i Latvija od Hrvatske su udaljene najmanje 1500 kilometara, a Lauma i Karolis u Latinovcu ostaju pet mjeseci. To će vrijeme provesti na različitim radionicama, radeći u vrtu, kuhinji ili općenito pomažući starijim stanovnicima sela. Učit će o organskom uzgoju hrane, izrađivati skulpture od slame te slušati predavanja iz psihologije i mnoštvo drugih stvari.

– Ovdje ostajem do sredine listopada, a onda planiram proputovati ostatak Balkana. Nikada nisam vidio sličan festival ovome. Oduševljen sam koliko je kod vas priroda očuvana i sve je tako mirno i idilično u ovom kraju. Putovao sam puno svijetom, ali iskreno vam kažem da nigdje nisam vidio tako lijepu i raznoliku zemlju kao što je Hrvatska – prepričava nam svoje domove Litvanac Karolis.



S društvom iz eko sela za desetak dana trebali bi dobiti dva tjedna slobodnog vremena pa će najvjerojatnije svi zajedno otputovati na more. To će im biti prvi odlazak na Jadran i ne kriju da od toga puno očekuju.

– Čuli smo za predivne plaže, čisto more i susretljive ljude. Znamo i da imate jako zgodne djevojke i dečke. Preporučit ćemo ovo selo i općenito Slavoniju i Hrvatsku našim prijateljima na Baltiku – rekli su za kraj.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI