Umjesto ulaska u školske klupe, prvašići se s roditeljima sele iz Požege i države

Požeški prvašići
(FOTO: Bojan Miščević)

23.07.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 5599

Svake godine svjedočimo da se sve manje i manje djece upisuje u prvi razred osnovnih škola, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini. Nekim učiteljima se zbog toga smanjuje obim posla pa postoji opasnost da izgube radno mjesto.

Razlozi su različiti, od smanjenog nataliteta do iseljavanja iz Hrvatske što je ove godine posebno izraženo u požeškoj školi Julija Kempfa. Provjerili smo kakvo je stanje s upisima prvašića u iduću školsku godinu na području županije.

U tri požeške gradske škole sve skupa je upisano osmero djece manje nego prošle školske godine. Najveći pad bilježi Osnovna škola Julija Kempfa.


- Prošle školske godine upisano je 74 djece dok je ove 48, dakle 26 manje. To ovisi o upisnom području, ali mogu reći da je čak 10 djece koje se trebalo upisati u prvi razred s našeg upisnog područja iselilo u inozemstvo - rekla je Kornelija Sabljak, ravnateljica OŠ Julija Kempfa.


Zanimljiv je pak podatak da je požeška Osnovna škola Antuna Kanižlića ove godine upisala čak 20 prvašića više nego lani.

- Mi smo se trudili i uvijek se trudimo povećati kvalitetu i ugodnost u školi, nadam se da je to jedan od razloga, no ipak mislim da je to dosta sretna okolnost - rekla nam je ravnateljica OŠ Antuna Kanižlića Marija Samardžija.

U OŠ Dobriše Cesarića broj upisanih prvašića ove školske godine je u blagom padu, upisano je samo dvoje manje. Isto je u Čaglinu dok je situacija slična u Velikoj i Trenkovu (jedan manje). Osnovna škola u Poljani stagnira na istom broju od 13 upisanih prvašića prošle i pretprošle godine.

Osnovne škole u Pleternici i Jakšiću bilježe najveći porast upisanih od 13, odnosno 5 učenika dok je Osnovna škola Lipik upisala 3 učenika više.

Veće padove u broju upisanih bilježe još osnovne škole u Kaptolu i Pakracu (8 manje) te Kutjevu (11 manje).



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI