Požeške drvene igračke možda završe na listi UNESCO-a

Nastavnica Irena Topalušić u sredini
(FOTO: OŠ Antuna Kanižlića)

21.07.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 4518

Mnogi odrasli, ali prvenstveno i današnja djeca, bit će oduševljeni kada vide s čime su se igrali njihovi roditelji, njihove bake, ali i pradjedovi i oni prije njih. "Skriveno djetinjstvo" naziv je projekta u kojega se uključio cijeli niz požeških kulturnih i obrazovnih institucija što garantira širinu koje bi ovaj projekt o drvenim igračkama za Požegu mogao imati. Želja je očuvati sjećanja i načine izrade tradicijskih igračaka Požeštine.

- Ideja mi je sinula kao bljesak u glavi, a sad se projekt nadaleko proširio  – ispričala nam je Irena Topalušić, koja je inicirala projekt, ujedno i učiteljica razredne nastave na Osnovnoj školi Antuna Kanižlića u Požegi.

- Godinu dana smo čekali sredstva od Ministarstva kulture, a odobrenje smo dobili krajem školske godine. Krećemo u rujnu i svi mogu sudjelovati i donirati igračku.


- Imat ćemo izbor najstarije i najočuvanije igračke. Kroz radionice izrade igračaka, slikovnica i kataloga ostvarit ćemo jedan od ciljeva - očuvanje umijeća izrade tradicijskih igračaka Požeštine. Te igračke bi se mogle naći na reprezentativnoj listi UNESCO-a, a tako ćemo upoznati djecu s ekološkim aspektom drvene igračke – rekla je nastavnica Topalušić. U projekt su se uz OŠ Antuna Kanižlića i Povijesno društvo Požega uključili i Gradski muzej, Gradska knjižnica i GFR.


- Pripremamo i dvije izložbe i kazališnu predstavu. Jedna izložba će biti u sklopu velike gostujuće izložbe u Gradskom muzeju. Bit će debata, nekoliko javnih predavanja, a profesor Željko Balog će snimiti dokumentarni film. Aktivnosti će se tempirati oko Božićnog i Uskrsnog sajma, trajat će cijelu školsku godinu, a kulminirat će na dan OŠ Antuna Kanižlića u lipnju 2016. godine – objasnila je Topalušić.

- Sva su se djeca oduševila idejom jer se svi vole igrati. Danas su djeci najdraže igračke Legići u kojima dobiješ nekakav nacrt pa si slažeš igračku. Djevojčice se igraju lutkama koje ja nazivam svemircima, dječaci i dalje autićima, ali na kraju se sve svede na sjedenje pred računalom ili Play Stationom. Kada ih se potakne rado se igraju i starijim igrama poput Monopolija i Čovječe, ne ljuti se! – kroz smijeh nam najavljuje projekt nastavnica Topalušić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI