Ostvaruju si snove i uče roniti: ¨Straha nema, probudi se adrenalin i jako je zanimljivo¨

Dražen Terzić
(FOTO: Lidija Galić)

18.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6136

"Godinama se već želim okušati u ronjenju. Za mene je to izazov i još sam lani namjeravao doći roniti na požeške bazene, ali zbog obaveza u nogometu nisam uspio. Sad sam krenuo, imam iza sebe 4-5 sati ronjenja i vjerujem da ću od jeseni postati aktivni član Ronilačkog kluba Požega" , kaže Krunoslav Podoljak. Večernje sate koristi za ronjenje na bazenima u Požegi koje za svoje sugrađane organizira Ronilački klub Požega.



- Nema tu straha. Najvažnije je savladati tehniku disanja, ali od prvog dana sve mi je doista bilo jednostavno i nikakvih problema nije bilo – dodao je.


Ronilački klub Požega danas ima sedam aktivnih članova, spremni u svakom trenutku obući odijelo i odazvati se i najzahtjevnijim zadatcima.


- Suosnivač kluba je Centar 112 i nas četvorica smo ujedno i članovi Civilne zaštite te smo uvijek u pripravnosti. Upravo nam je dio opreme donirao Centar 112, a dio Županija. Cijena jednog prosječnog kompleta opreme je oko sedam tisuća kuna i za sada imamo četiri takva kompleta. Zainteresiranih je puno. Ove godine imamo pet novih polaznika za koje se nadam da će u listopadu ići u Pulu na polaganje za ronioca – rekao nam je Zdenko Oroz iz Ronilačkog kluba Požega.





Nakon teorijskog dijela, s roniocima prolazi obuku u bazenu gdje se upoznaju s osnovama disanja, uranjanjem, vježbaju skidati maske i oblačiti opremu vodom te savladavaju itekako važnu signalizaciju.

Za početak, kaže Oroz, rade discovery urone. Oprema je teška 30-ak kilograma, no u vodi je, pojašnjava, njezina težina ravna nuli. Roniocem mogu postati i žene, no tu je malo problem s teškom opremom koju ponekad moraju nositi 300 i više metara do mjesta urona.





- Najvažnije je riješiti se straha i panike. Ponekad se početnicima čini da nemaju dovoljno zraka i tada im pojašnjavamo da ga imaju sasvim dovoljno za najmanje dva sata ronjenja te da pod vodom moraju disati kao da su vani, u normalnim uvjetima. Kad prevladaju strah od nedostatka zraka i nemaju potrebu disati duboko, već sasvim prirodno, onda su to pravi ronioci – pojasnio je Zdenko Oroz.





Za dobivanje certifikata ronioca priprema se i Dražen Terzić. Iza njega je oko pet sati obuke.

- Nikad prije nisam ronio jer nisam imao priliku. Uvijek sam imao puno privatnih poslova i jednostavno nisam stigao. U kontaktu s kolegama odlučio sam doći i naučiti roniti. Najteže su vježbe koje prolazimo na početku kao što su izmjena maske pod vodom, pružanje prve pomoći i izvlačenje nekoga iz vode. Straha nema, probudi se adrenalin i zapravo je jako zanimljivo. Odijela koja nosimo savršena su za vodu, ali prije urona i kad iziđete iz vode, to je katastrofa. Svi koji žele smršavjeti, ovo im je najbolji način za to - kaže Dražen Terzić koji vjeruje da će do jeseni biti spreman za polaganje u Puli te postati aktivnim članom Ronilačkog kluba Požega.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI