Zbirka priča zatvorenica iz Požege: ¨I one doje, tješe i umiruju bebe¨

Naslovnica knjige
(FOTO: Snimka zaslona)

17.07.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4175

U kinu Europa u Zagrebu danas je predstavljena knjižica "Roditeljstvo iza rešetaka", zbirka deset priča s majkama koje su izdržavale kaznu zatvora u požeškoj kaznionici.

Njihove životne priče u kojima govore o održavanju bliskosti s djecom tijekom boravka u zatvoru, ili o iskustvu poroda i prvih godina odrastanja svojeg djeteta u Kaznionici, prikupila je Marina Borovac, novinarka koja je za svoju reportažu iz kaznionice u Požegi 2007. godine nagrađena nagradom "Marija Jurić Zagorka" Hrvatskog novinarskog društva, za najbolju reportažu u tiskanim medijima. Izdavač zbirke je Udruga Roda.

 - Neke od priča iz ove knjige bolne su i teške, neke optimistične, a sve odražavaju iskustvo i doživljaj svojih autorica koje su ujedno i bivše zatvorenice. Ima u ovim pričama prizora koji zabrinjavaju, zgražaju, ali ima i onih koji bude nadu i novu životnu perspektivu. Važno je što majke doživljavaju jer će se njihova iskustva, stavovi, planovi i doživljaji odražavati na odnos s djetetom, a onda i na samo dijete i njegov pogled na svijet - rekla je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.


- Vidimo da većina njih radi što i sve ostale majke: doje, tješe i umiruju bebe, hrane, presvlače, grle, pričaju priče, dive se crtežu, pričvršćuju špangice. Ove priče nas i podsjećaju da rešetke, staklene pregrade, teška vrata i ključevi ne trebaju i ne moraju narušiti odnos i stvaranje bliske povezanosti djeteta i majke ili djeteta i druge bliske osobe. Ili, kao što kaže francuska psihologinja Marie-France Blanco, djeci treba reći da u zatvoru postoje ograničenja koja se tiču zakona, ali ne postoje ograničenja koja se tiču ljubavi.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI