Reciklažni centri u završnoj fazi: ¨Odvoz otpada ne bi trebao poskupjeti¨

Župan Alojz Tomašević
(FOTO: Lidija Galić)

16.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 2966

Prije nekoliko dana potpisan je ugovor s Brodsko-posavskom i Sisačko-moslavačkom županijom o uspostavi regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Bila je to tema današnje koordinacije načelnika i gradonačelnika sa županom Alojzom Tomaševićem.

- Poznato je da je naša želja bila da taj centar bude u našoj županiji, na Vinogradinama. Međutim, u skladu sa zakonom odabrana je lokacija Šagulje kod Nove Gradiške. Danas ćemo definirati stav oko vlasničkog odnosa i modela upravljanja tvrtkom koja će se time baviti - rekao je župan Alojz Tomašević uoči koordinacije.

Odlagalište s radom mora početi do 2018. godine i prema županovim riječima u našoj će županiji biti dva reciklažna centra, u Požegi i Pakracu.


- Sredstva koja se ostvare bit će usmjerena na reinvestiranje u nova postrojenja ili će se građanima vratiti kroz pojeftinjenje troška koju građani moraju plaćati. Fond za zaštitu okoliša financirat će oko 90 posto sredstava izgradnje reciklažnih centara dok preostalih deset posto, što je oko 3-4 milijuna kuna pokrit će tri županije. No, i taj ćemo dio kandidirati prema EU fondovima kako nas u konačnici ne bi koštalo ništa. Cijena odvoza otpada ne bi trebala poskupjeti.- dodao je župan.


Na koordinaciji je bilo riječi i o novom zakonu o turističkima zajednicama te problemima s kojima će se morati suočiti gradovi i općine ukoliko on bude usvojen.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI