Zatvorenici već šesti dan štrajkaju glađu: Pod trajnim su liječničkim nadzorom

Ilustracija
(FOTO: Lidija Galić)

15.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6505

Prema neslužbenim informacijama u Kaznionici u Požegi zatvorenici štrajkaju glađu. Njih 14 odbija jesti već šesti dan, a razlog je, navodno, zabrinutost za vlastitu sigurnost nakon spajanja kaznionice i istražnog pritvora.

Potvrdu ove informacije pokušali smo dobiti od ravnatelja Kaznionice Antonija Čirka. Prema tvrdnjama tajnice, ravnatelj je na sastanku, a za više informacija o samom događaju uputila nas je u Ministarstvo pravosuđa.

U ministarstvo smo poslali pisani upit štrajkaju li zatvorenici glađu, što se poduzima kako bi se ovaj problem riješio te smo ujedno zatražili informacije o uvjetima smještaja i sigurnosti u požeškoj kaznionici.


Dodano u 12,15 sati


- Zatvorenici koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora i mjere istražnog zatvora u Kaznionici i zatvoru u Požegi, trenutno njih 14, što iznosi 5,17 posto od ukupnog broja osoba na izdržavanju kazne zatvora ili mjere istražnog zatvora u tom kaznenom tijelu, od dana 11. srpnja 2015. godine odbijaju pripremljenu zatvorsku hranu. Sukladno članku 110. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, nalaze se pod trajnim liječničkim nadzorom i upoznati su da ovim postupcima ugrožavaju svoje zdravlje i život - navodi se u odgovoru iz Ministarstva pravosuđa koji potpisuje glasnogovornik Sergej Abramov.

Ističu nadalje, da s obzirom na isto, Kaznionica i zatvor u Požegi, u okviru individualiziranog profesionalnog pristupa, vodeći računa o osobnosti i karakteristikama svakoga zatvorenika, vodeći se načelom profesionalne diskrecije i fleksibilnosti, poduzima mjere i radnje s ciljem utvrđivanja stanja, daljnjeg postupanja u skladu sa stručnim kriterijima, zakonskim i podzakonskim propisima u svrhu potrebe osiguravanja osobne sigurnost i zaštite prava svakoga zatvorenika, sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, kao i ovlaštene službene osobe ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa, Središnjeg reda uprave za zatvorski sustav, sukladno svojim ovlastima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI