¨Hrvati i Irci su slični po mentalitetu i humoru, ali Hrvati su puno talentiraniji za ples¨

Požežani uče osnovne korake irskog plesa
(FOTO: Josip Marković)

12.07.2015. | Josip Marković
Pregleda: 4763

Glazbena škola Požega ovoga je vikenda domaćin trodnevne radionica irskog plesa u organizaciji Turističke zajednice grada Požege i Kulturne udruge Quadrivivum iz Zagreba. Tečaj plesa dio je programa Irski dani, a vodio ga je Irac Paul O`Grady. Drugog dana održavanja radionice odaziv Požežana je bio odličan. U dvoranu Glazbene škole u Požegi došlo je više od trideset zaljubljenika u irski ples i kulturu.

- Hrvatska mi je dom već 12 godina od toga sedam godina sam živio u Zagrebu, a ostatak u Istri. Turistička zajednica nas je pozvala da održimo radionicu u Požegi. Do sada nismo držali radionice u Požegi, stoga smo se rado odazvali pozivu. Irskim plesom se bavim već deset godina. Dok sam živio u Irskoj, bio sam na ljetnom kampu gdje sam se upoznao s irskim plesom. Zanimljivo je to da sam se plesom ozbiljnije počeo baviti tek kad sam se doselio u Hrvatsku - rekao nam je Paul O`Grady, instruktor irskog plesa te pojašnjava kako je počela njegova plesna avantura u Hrvatskoj.

- U zagrebačkom pubu organizirali su koncert irske glazbe, ljudi su počeli skakati, a ja sam im pokazao nekoliko koraka. Puno ih se zainteresiralo jer to do tada nisu vidjeli. U istom pubu sam održao jednu radionicu i došlo je dosta ljudi. U prvoj grupi je bilo devet polaznika, jedna od sudionica bila je i moja današnja supruga. Tada sam osnovao plesnu grupu "Irish Maiden" koja danas broji više od 550 članova u Zagrebu, Rijeci i Puli. Do sada smo održali više od sto radionica po cijeloj Hrvatskoj. Hrvati i Irci su veoma slični po mentalitetu i humoru, ali Hrvati su puno talentiraniji za ples - kroz smijeh ustvrđuje Paul.



Paul O`Grady


Požežanke i Požežani tako su savladali osnovne korake karakterističnog irskog plesa, a radionici nije mogla odoljeti niti plesna pedagoginja Ilijana Lončar.
- Prošle godine kad su bili dani francuske kulture nisam mogla sudjelovati pa sam odlučila da ove godine definitivno moram doći na Irske dane. Irski ples mi se zaista sviđa zato što potiče na druženje, zabavu i veselje, a to je ono zbog čega ples i postoji - rekla je Ilijana Lončar.












Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI