¨Slivnike su zatvorili asfaltom, to je opasno i ne radi se tako¨

Željko Larva pokazuje asfaltirani slivnik
(FOTO: Vjeran Blašković)

11.07.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6224

- Kad sam to jučer vidio nisam mogao vjerovati. Izvođač radova na krpanju cesta u Požegi je na Orljavskom mostu u Osječkoj ulici umjesto sanacije slivnike na mostu samo prevukao asfaltom. Tako je zatvorio odvodnju oborina s površine mosta što se ne radi jer će prilikom oborina doći do nakupljanja veće količine vode koja nema kamo otjecati. Predstavlja to problem za vozače, ali i za pješake koji će ovakvom "sanacijom" zasigurno ostati mokri kada bude padala kiša - rekao nam je ovlašteni inženjer građevinarstva Željko Larva pokazujući slivnike prekrivene asfaltom.



Dodaje kako je na spomenutom mostu trebalo sanirati gornji dio slivnika s rešetkama, očistiti nakupljenu prljavštinu i dovesti ih u funkciju, a ne otvore kroz koje treba prolaziti voda zatvoriti asfaltom i tako stvoriti nepotrebne i nepoželjne probleme i ljeti i zimi.


- Zamislite sad veće oborine, voda će ostajati na mostu što predstavlja i sigurnosni i tehnički problem. Zimi će biti još gore jer će se voda koja ne može otjecati zadržavati na mostu, a kada se voda zadržava i smrzava led se širi i tako sustavno i trajno oštećuje sami objekt - kaže naš sugovornik Larva koji se bavi nadzorom komunalne infrastrukture, kanalizacije, vodovoda, cesta i mostova. Zaključuje kako je jučer izvedeno rješenje sanacije zasigurno jeftinije, ali nije dobro za most i sigurnost.


- To su bile udarne rupe, sada više nisu, no to se ne radi tako. Tim više što su i na mostu i njegovoj konstrukciji vidljiva oštećenja od vode i "zuba vremena", dodaje Larva i vodi nas u podnožje mosta gdje nam pokazuje još jedno oštećenje koje se mora sanirati kako bi se mostu osigurala trajnost.



- Rješenje za ovo je uklanjanje cijelog gornjeg asfaltnog sloga, sanacija slivnika i slivnih rešetki te sanacija problema koji su doveli do ovoga. No to nije sve, pogledajte šetnicu uz most prema parku. Prilikom izvođenja radova rub pločnika je napravljem preblizu ruba nasipa i sada nastaju pukotine koje su potencijalna opasnost i za pješake i za bicikliste, zaključio je Larva.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI