Deset festivala u jednom: Evo što nas očekuje ove godine na Aurea festu

Konferencija za medije o Aurea festu
(FOTO: Aleksandar Grlić)

08.07.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6363

Aurea fest 2015. godine trajat će sedam dana i sedam noći, a prema riječima direktora festivala Valentina Veljka Škorvage, usprkos 30-ak posto skromnijim sredstvima program ne bi trebao biti lošiji nego prošle godine. Festival će ukupno sa sredstvima sponzora i sredstvima Grada Požege koštati oko 700.000 kuna. Po riječima direktorice Turističke zajednice Grada Požege Silvije Podoljak, privući će 150.000 posjetitelja. Jedna od novosti je i Jazz festival na kojem će Big Band Požega konačno nastupiti na glavnom gradskom trgu. Najavljuju se i brojna zvučna imena tamburaške i popularne glazbe, polumaraton, fišijada i još puno toga.

- Ove godine će festival biti pod sloganom "Sedam dana, sedam noći". Sedam dana smo imali već protekle godine u istom ozračju, s istim ambicijama da privučemo što veći broj posjetitelja. Festival će se ove godine održati od 30 kolovoza do 5. rujna, od nedjelje do subote. Prvi dan bit će Festival običaja, isti dan ćemo imati izbor za najgizdaviju Šokicu i koncert Zlatne doline s gostima. Sljedeći dan je Festival uličnih svirača i mađioničara. 1. rujna će se održati novi Festival jazza, 2. rujna Festival koreografiranog folklora, 3. rujna Festival plesa, koncert Ivana Zaka i od ponoći festivala DJ-a. 4. rujna slijedi festival popularne glazbe i tradicionalna fišijada u parku kod Orljave. Završnica je 5. rujna sa Zlatnim žicama Slavonije. Istog dana od 9 do 12 sati će se održati i Aurea fest polumaraton i u poslijepodnevnim satima Aurea fest povijesnih postrojbi - nabrojao je Škorvaga sam događanja na Trgu Sv. Trojstva.

- Na šetalištu, na kojem će se svakodnevno održavati program od 16 do 23 sata, svih sedam dana ćemo imati Festival vina i gastronomije s već popularnim "Muzejom u loncu" i "Ej ti pij" listom. Festival uličnih svirača će na toj destinaciji biti također svih sedam dana. Uveli smo i još jednu novinu, to su "Sedam noći". U dogovoru s lokalima i restoranima svirat će se glazba različitih stilova od tamburaške do urbane tamburaške, rock, zabavne glazbe i jazza koji će upotpuniti ponudu i atraktivnost programa. Svaku večer od 23 sata pa do jutarnjih sati bit će program u određenim lokalima - dodao je direktor festivala o programu u pješačkoj zoni i kafićima.


1. rujna na glavnoj pozornici od 20 do 22 sata nastupit će Big band Požega.


- To je prekrasna prilika da se taj orkestar konačno predstavi građanima na glavnom trgu. To će koristiti samom orkestru, tako da ćemo podvući crtu ispod četiri godine našeg postojanja i rada pa idemo u neku novu fazu. Gosti će biti jako zanimljivi i atraktivni. Program će biti prilagođen i onima koji baš ne razumiju jazz. Što se tiče Festivala popularne glazbe koji je u petak, 4. rujna: Ove godine je koncepcija koju je nametnula HRT takva da će biti snimane dvije emisije, prva s novim pjesmama, a potom program s popularnim pjesmama koje su izvođene na ovom festivalu. Što se tiče izvođača, povjerenstvo je odabralo da to budu Ivan Zak, Maja Šuput, Giuliano, Vigor, Mate Bulić, Vlatka Kopić Tena i Stjepan Jeršek Štef, Trio gušt, Lidija Bačić, Dalmatino, Geronimo, Emina Arapović, Marko Tomasović, Kumovi, Berny, Roko Band i Tomislav Pavleković. Pjesme su dobre, zanimljive, dosta komercijalne i nadam se da će zaživjeti u srcima Požežana a i svih ostalih koji to budu slušali i gledali - najavljuje Zvjezdan Marjanović, prodirektor za Festival popularne glazbe i Festival jazza.



- Koncepcija festivala Zlatne žice Slavonije je slična, imat ćemo dvostruki program, 70 minuta, odnosno 16 pjesama u prvom dijelu nakon čega će biti najpoznatije pjesme s prošlogodišnjih festivala. Na natječaj je pristiglo 60-ak pjesama od kojih je većina izabrana putem natječaja dok su neki izvođači direktno pozvani. To su konkretno Slavonske lole, Stjepan Jeršek Štef, Cecilija, Gazde, Garavuše, Begini, Đuka Čaić, Boris Ćiro Gašparac, Slavonski dukati, Ansambl Hajo, Ivana Galović, Ravnica, Od srca do srca, Zlatna dolina, TS Salaš, TS Caprio - najavio je Zlatne žice Slavnije njihov prodirektor Dominik Škrabal.



- Turistička zajednica Grada Požege promovira Grad Požegu kao grad okusa, ali i kao grad kulture te dobre i sjajne tamburaške glazbe. Jedna od najvećih i najstarijih manifestacija u Slavoniji upravo je Aurea fest. On ove godine obuhvaća 10 sjajnih festivala koji se odvijaju u našoj prekrasnoj baroknoj jezgri grada i koji su prošle godine ostvarili sjajnu promidžbu grada i županije u Hrvatskoj, Europi a i puno šire. Prošle godine pratile su ga 82 medijske kuće, vrijednost medijskog praćenja iznosila je 700.000 kuna. Ove godine očekujemo i veći broj posjetitelja, oko 150.000 posjetitelja kroz svih sedam dana te milijun gledatelja i slušatelja u periodu od srpnja do listopada - izjavila je na kraju Silvija Podoljak, prodirektorica promidžbe i direktorica TZ Grada Požege.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI