Izrađuju nakit od papira: ¨Najteža je priprema, a svaki je komad unikatan i trajan¨

Izrada nakita od papira
(FOTO: Lidija Galić)

06.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 13104

Polaznice radionica za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Požega odlučile su se oprobati u još jednoj neobičnoj tehnici izrade predmeta. Ovaj su put izrađivale nakit od reklamnog papira, novina te papira od starih knjiga i časopisa.



- Nije teško. Vrlo je zanimljivo i jednostavno. Čini se da postupak izrade iziskuje puno posla i vremena jer za jednu je ogrlicu potrebno pripremiti puno perlica. Međutim, kad s uđe u rutinu, jednostavno je i veseli nas jer svaki taj komad nakita je drukčiji i unikatan, upotrebljiv i trajan – pojašnjava knjižničarka Snježana Poljak.


Kaže kako je najsporiji dio rezanje papira na trake različitih dimenzija te namatanje tih trakica pomoću ljepila na štapiće.






- Vrlo brzo perlice budu suhe i spremne su za nizanje. Sve ostalo je rezultat mašte i ideje. Ako je riječ o reklamnom papiru nije čak potrebno ni lakiranje, dok je novinski papir potrebno prelakirati bezbojnim lakom kako bi bio čvršći i trajniji – dodala je.





Izrada nakita od papira samo je jedna od brojnih aktivnosti radionice za odrasle koje se održavaju u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Do sada su, primjerice, polaznice radionice izrađivale velike papirnate cvjetove kojima je bio ukrašen prostor novog dijela knjižnice u prigodi prošlogodišnje Noći knjige. Posebno zanimljivu tehniku Bookart, odnosno izrezivanje starih i neupotrebljivih knjiga u različite oblike, prikazale su u travnju, u sklopu  Noći knjige.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI