SKAD-ovci napravili pravi show: ¨Bilo je kratko, slatko i bum!¨ (foto, video)

Teatralije u Galeriji Ciraki
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.06.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4213

U pretrpanoj Galeriji Ciraki održane su Teatralije, završnica kazališne sezone u u Gradskom kazalištu Požega. Događaj je otvorila promocija kazališnih novina za proteklu sezonu. Uz to održana je i izložba fotografija, kostima i rekvizita iz predstava Srednjoškolske kazališne družine. Vrhunac programa je svakako bio niz kratkih životnih priča u obliku monologa, kazališta sjena i pantomime u izvedbi mladih SKAD-ovaca. Uvod u program je napravio nekadašnji SKAD-ovac Dario Hak, a sada voditelj mlade generacije kazališnih amatera koji su s tolikim žarom odradili svoje uloge da su zaslužili dobar pljesak nakon kraja svakog dijela. Osim toga održana je i projekcija isječaka filmova iz kazališnih predstava u 20 godina postojanja SKAD-a.



- SKAD je prilika da se makneš od redovnog života, škole, da se opustiš i daš si oduška. A ako Bog da, možda bude i neka gluma. Dobro kažu: "daske koje život znače". Upoznaš puno ljudi, dobrih koji nisu samo "grad i cajke", koji razmišljaju malo drugim mozgom. Naučiš nešto i obrazuješ se da ne ostaneš priglup. Mjesečno imaš priliku pogledati predstavu profesionalnih glumaca. To je jako važno za mlade, tko to ne zna, ostaje uskraćen - rekla nam je 17-godišnja SKAD-ovka Anabela Sulić.







- To je zapravo kazalište sjena. Služiš se rukama i nekim drugim rekvizitima koji stvaraju sjenu i od toga stvaraš priču. Kad imaš sjene nije ti potreban glas koji priča priču, dovoljna je neka glazba u pozadini i to je to. Zahvaljujući dobrom voditelju Dariju Haku pripremamo se oko mjesec i pol dana. Da smo imali više vremena, bilo mi nešto konkretnije, možda i predstava. Ovo je bilo kratko, slatko i "bum" - dodala je Anabela.





- Sama ideja je nastala prošle godine. Cilj je bio obilježiti kraj sezone. Ove godine Teatralije se održavaju drugi put. U prijevodu Teatralija na latinskom znači "teatar i sve ostalo". Ostavili smo malo prostora da svake godine možemo posvetiti izložbu nečem drugome. Ove godine je posvećena SKAD-u, popularnoj Srednjoškolskoj kazališnoj družini jer ovo je slavljenička godina, dvadeseta kazališna sezona i godina u kojoj Požežani slave 300 godina od prve predstave odigrane u Požeštini. Odlučili smo se za SKAD jer su se konačno okupili nakon dugog niza godina i počeli djelovati u lijepom broju kao što je to bilo prije. Kako je dramski pedagog Tomislav Čmelar već duži niz mjeseci na bolovanju, odlučili smo njegov posao prepustiti Dariju Haku što se pokazalo vrlo uspješnim. Naime, on je bivši SKAD-ovac, požeški amater koji glumi u našem i osječkom putujućem kazalištu. Ujedno i režira te piše tekstove za predstave. Snima predstave, tonski majstor je, dakle jedna osebujna osoba - kazala nam je pak Valentina Soldo, ravnateljica Gradskog kazališta.





S Teatralijama sezona ipak nije potpuno gotova. Sutra možete pogledati premijeru "Tune Bunjavila", a od 6. do 12. srpnja održava se  1. požeški kazališni festival KaFe.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI