Članarina za nezaposlene upola jeftinija; od jeseni knjižnice i u općinama

Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega
(FOTO: Lidija Galić)

29.06.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5003

Gradska knjižnica i čitaonica Požega od jeseni kreće s projektom knjižničnih stacionara u Velikoj, Jakšiću i Kaptolu. Riječ je o svojevrsnim dislociranim knjižnicama koje će čitateljima omogućiti posuđivanje knjiga u svojim sredinama.

- Nijedan naša općina nema knjižnicu. Najmanje 15 posto stanovništva trebalo bi biti učlanjeno u narodne knjižnice, međutim, kod nas ih je učlanjeno samo šest posto. Zbog toga smo odlučili otvoriti tri stacionara koji će biti smješteni u prostorima Općina. Općine će osigurati opremu i volontera dok će knjižnica osigurati 500 do 700 naslova za svaku od njih – pojasnila je Mirjana Franculić, voditeljica županijske Matične službe.

Požeška knjižnica kreće i s projektom mini knjižnica. Bit će smještene na tri lokacije u gradu: Babinom Viru, Rekreacijskom centru i parku kod Zvečeva pored spomenika Nikoli Tesli.


- U drvenim će kućicama biti knjige iz kojih će Požežani moći besplatno uzeti knjigu koju žele te istovremeno donijeti i ostaviti knjige koje im nisu potrebne, odnosno žele ih donirati. Te će kućice biti otključane i dostupne svima – pojasnila je Mirjana Franculić.




- Cilj nam je u Požegu vratiti čitače na javna mjesta. Kad ste u parku posljednji put vidjeli nekoga da sjedi i čita? Zašto je to postalo nenormalno? Ako donesemo knjige na ta tri mjesta, možda će nekome i to pasti na pamet. Korak po korak i pokušat ćemo ukazati da je čitanje zaboravljena vrijednost od koje dosita imamo koristi – dodala je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Ujedno je najavila da i ove godine školarci koji su prošli s pet do 30. rujna imaju pravo upisa po cijeni od 50 kuna. Za ostvarivanje tog prava trebaju donijeti svjedodžu kao dokaz.

Novina je i povlaštena cijena upisa za nezaposlene.

- Riječ je o akciji trajnog karaktera gdje nezaposlene osobe, s potvrdom sa Zavoda za zapošljavanje ne starijom od 15 dana, ostvaruju pravo upisa u knjižnicu za 50 posto nižu cijenu od uobičajene, odnosno za 35 kuna – dodala je ravnateljica.

Podsjetila je da je ljetno radno vrijeme knjižnice je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7,30 do 14 sati, utorkom i četvrtkom od 13 do 19 te subotom od 7,30 do 12 sati.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI