Obustavljeni postupci suda i DORH-a protiv A. Jozić: ¨Htjela sam spasiti obrt i radna mjesta¨

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice
(FOTO: Lidija Galić)

29.06.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 7265

Okončani su postupci na Općinskom sudu u Požegi i u Općinskom državnom odvjetništvu protiv pleterničke gradonačelnice Antonije Jozić, koji su bili vođeni zbog poreznog duga nastalog poslovanjem njezinog obrta tijekom proteklih godina. Jozić je početkom godine ispunila svoje obaveze - vratila dug koji je sa zateznim kamatama iznosio oko 270.000 kuna i uplatila još 16.000 kuna u humanitarne svrhe. Prošlog tjedna dobila je rješenje Općinskog suda da je sve obaveze ispunila pa se postupak okončava, kao i od Državnog odvjetništva.

- Postupci su okončani zbog nesvrhovitosti vođenja, odnosno zato jer je porezni dug u cijelosti plaćen sa zateznom kamatom i uplatom od 16.000 u humanitarne svrhe, tako su obrazložena rješenja - odgovorila nam je gradonačelnica Jozić.

Kako je do duga uopće došlo te koliko je ovdje riječ o kriminalu, kao što su neki političari nedavno tvrdili, gradonačelnica Jozić je sada, nakon okončanja postupka, odlučila i o tome progovoriti.


- Moj pokojni otac osnovao je obrt 1965. godine i vodio ga do umirovljenja nakon čega tvrtku preuzmam ja i nastavljam s obavljanjem djelatnosti. S preuzmanjem tvrtke preuzela sam na sebe i obveze prema dobavljačima, državi te kreditnim institucijama. Nažalost, u vrijeme gospodarske krize i naša tvrtka zapada u poteškoće te ne uspijeva na vrijeme servisirati sve obveze koje smo imali što dovodi do blokade žiro-računa. Nije tajna da sam se i sama našla na listi poreznih dužnika. Porezna uprava protiv mene pokreće postupke pri Općinskom sudu zbog neplaćanja obveza prema državi, a odnosilo se na poreze, doprinose i članarine iz razloga jer sam u vrijeme blokade žiro-računa vršila plaćanja putem cesija. Plaćala sam obveze za neto plaće radnika i dobavljače kako bih održala proizvodnju i egzistenciju radnika. Nažalost, to je bio jedini način za spas tvrtke i očuvanje radnih mjesta. Početkom ove godine platila sam porezni dug u cijelosti s obračunatim zakonskim zateznim kamatama te su postupci, zbog nesvrhovitosti vođenja istih, obustavljeni, a nakon što sam platila i 16.000 kuna u humanitarne svrhe - pojašnjava Jozić.


- Iako je cijeli postupak za mene, kao javnu osobu, i moju obitelj bio neugodan, u konačnici osjećam zadovoljstvo što je sve iza nas, a ponajviše zato što sam očuvala radna mjesta, nastavak poslovanja, a i platila obvezu prema državi. Tvrtka danas radi, redovito podmiruje svoje obveze prema državi, dobavljačima, a u budućnosti, nadam se i mogućnostima za otvaranje novih radnih mjesta što nam je svima itekako potrebno - dodaje.

Obrt je u međuvremenu zatvorila, a sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa za tvrtku "Postea d.o.o." je upravljačka prava prenijela na drugu osobu. Direktor tvrtke je njen suprug koji vodi kompletno poslovanje tvrtke.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI