Tuna Bunjavilo: Predstava je to koja će puniti požeško i kazališta diljem Hrvatske

Valentina Soldo, ravnateljica Gradskog kazališta Požega
(FOTO: Lidija Galić)

26.06.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6571

Tuna Bunjavilo nova je predstava Gradskog kazališta Požega koja će premijerno biti izvedena 30. srpnja u 20 sati. Na tekst Josipa Kozarca predstavu je režirao Tomislav Pavković, a posebnost predstave su požeški glumci od kojih će neki ovom predstavom prvi put profesionalno zaigrati u svom gradu.

- Ove godine obilježavamo 300-tu obljetnicu od prve predstave u Požegi te 20 godina požeškog kazališta kakvo danas imamo. Tuna Bunjavilo druga je profesionalna predstava požeškog kazališta i postaje dio našeg repertoara. Treća je to profesionalna predstava u ovoj kazališnoj i vjerujem da će ova komedija puniti ne samo požeško, nego i kazališta diljem Hrvatske - istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare Valentina Soldo, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.






- Svoju sam prvu profesionalnu predstavu napravio 2002. godine upravo u Požegi i nakon 13 se godina vraćam "na mjesto zločina". Tekst Josipa Kozarca napisan je 1879. godine i riječ je o hrvatskoj dramskoj baštini. Tuna Bunjavilo je premijerno izveden 1879. u Zagrebu i nakon toga je igran dva puta, a žanrovski ju je Kozarac odradio kao lakrdiju koja se odigrava u malom slavonskom mjestu. Predstava ima dosta pučkih elemenata te dosta verbalne komike koju smo nadogradili scenskom - rekao je redatelj Tomislav Pavković.


Zijad Gračić u predstavi igra škrtog bogataša Filipa Lukavštinu.



- To jedna osebujna pojava i čovjek koji ima prepoznatljivih ljudskih problema. Po svojim je karakteristikama specifičan. Situacije u kojima se nalazi mogu asocirati na neke današnje ljude i probleme u formi komičnih i malo pomaknutih situacija - rekao je Gračić.

Nakon osam godina u Požegi će ponovno glumiti naša sugrađanka Antonija Stanišić. Budući da je članica dramskog kazališta uloga ciganke Maruške za nju je novi izazov u čijem joj uprizorenju pomaže plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

Tunu Bunjavilo igra, također Požežanin, Ivan Grčić, Matu Vucibatinu glumac požeških korijena Sven Madžarević, a sudca Matu glumi Ivan Vukelić. Mandu, kći bogataša Lukavštine, glumi Sara Stanić kojoj je ovo prva profesionalna predstava kao i studentu treće godine glumačke akademije, Požežaninu Lovri Ivankoviću.

- S obzirom na moje iskustvo velika mi je čast raditi sa starijim kolegama jer sam jedini student u ovoj iskusnoj ekipi. Ovo mi je prva profesionalna predstava i sretan sam što je to upravo u Požegi. Igram lik Cigana, Maruškinog muža. Po nekim karakteristikama je on tipičan jer voli ples, glazbu i koristi ciganske fraze, ali je istovremeno netipičan jer radi, odnosno pandur je - rekao je Lovro te pozvao svoje sugrađane da dođu pogledati predstavu.

Nakon premijere 30. srpnja, Požežani Tunu Bunjavila mogu pogledati i 1. srpnja u 20 sati.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI