Ove godine na Ivanjskom krijesu neće biti lampiona na trgu

19.06.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 6682

Zbog uputa Ministarstva unutarnjih poslova u nedjelju neće biti Požeške lampionade na trgu, javlja Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Lampionada je trebala biti održana tijekom nastupa Tomislava Bralića i klape Intrade, no zbog potencijalne opasnosti od požara ove godine neće biti lampiona.

"Rasprava je otvorena zbog velike opasnosti od nastajanja požara prilikom uporabe lampiona, a kao primjer naveden je požar na Zagrebačkoj katedrali. Radi same konstrukcije lampiona i načina uporabe, velika je opasnost da će se korištenjem izazvati požar, što za posljedicu ima ugrožavanje života, zdravlja ljudi, njihove imovine i okoliša. Stoga je zaključeno da je potrebno poduzeti sve zakonske mjere radi sprečavanja nastanka požara uporabom navedenog proizvoda", navodi pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak u dopisu upućenoj Udruzi gradova.


U ministarstvu smatraju da gradovi trebaju u okviru svojih nadležnosti utjecati na ograničavanje upotrebe lampiona, da se oni mogu koristiti isključivo na otvorenom prostoru te da nisu u blizini drveća, zgrada i drugih visokih objekata. Napominju i kako je zabrana njihove upotrebe uvedena u nekim zemljama kao što su Austrija, Njemačka i SAD, a neke druge zemlje Europske unije upravo razmatraju mogućnost povlačenja proizvoda s tržišta i zabranu njegove upotrebe.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI