Najbolji kulen je u kaptolačkom kraju: ¨Posebnog recepta nema, samo volja¨

Josip Ergović proizveo je šampionski kulen
(FOTO: Lidija Galić)

13.06.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10100

Josip Ergović iz Ramanovaca pored Kaptola pobjednik je ovogodišnje, 35. Kulenijade u Požegi. Njemu su pripale čak dvije zlatne medalje i plaketa šampiona. Treću je zlatnu medalju dobio Domagoj Ciganović iz Kaptola.

- Kulen proizvodim desetak godina. Nisu to velike količine. Proizvedem 300 kulena godišnje i to je dovoljno za naše potrebe. Dio podijelim prijateljima – kaže Ergović.

Proizvodnju, dodaje, ne planira širiti već nastaviti samo za vlastite potrebe, gušt i društvo.


- Dobar je kulen jako teško napraviti. Puno ovisi o uvjetima i prostorijama u kojima se čuva. Posebnog recepta ni tajne nema, samo volja i ništa više - dodao je Josip Ergović.


- Na ovogodišnju je Kulenijadu pristigao 41 uzorak, tri su zlatna, 18 srebrnih i 15 brončanih dok ih pet nije ušlo na bodovnu listu. Imali smo proizvođače iz cijele Slavonije – rekla je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

Kulene su ocjenjivali dr. Svjetlana Škrabal, Mato Matijević i dugogodišnji proizvođač ove najpoznatije slavonske delicije Vjenceslav Hruška.





- Godina, očekivano, nije baš blistava. Dosta je uzoraka ostalo negdje na pola ili 75 posto fermentacije. Kulen dozrijeva dobro, ali potrebno je još vremena. Bilo je tu i uzoraka iz 2013., a najviše ste griješili u dimljenju. Dio kulena ima dosta šupljina pa se ne može dobro rezati. Raduje me što je unatoč tome kvaliteta postojana i da se dobro radi te da svi proizvođači održavaju kvalitetu bez obzira na klimatske uvjete, toplinu i vlagu. Ocjenjivanje je provedeno na korektan i pošten način i za sva smo vam pitanja na raspolaganju – rekao je Hruška.

Mato Matijević dodao je da je razlika u ocjenama između pojedinih uzoraka vrlo mala, što spotvrđuje da su po kvaliteti ove godine kuleni vrlo blizu.

- Najveći je broj bodova 105 i vrlo su male razlike, posebice kod srebrnih plaketa – rekao je Matijević.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI