¨Štampar je čovjek koji je predvidio medicinske potrebe u Hrvatskoj i svijetu¨

Franjo Novak, ravnatelj knjižnice u Pleternici
(FOTO: Klementina Malčić)

11.06.2015. | Klementina Malčić
Pregleda: 3462

"Štampar je bio čovjek koji je, može se reći, predvidio medicinske potrebe u državi i svijetu. Ovo je doista velika večer za sve nas jer se otvara izložba Andrije Štampara koji je rođen u našoj sredini, u Brodskom Drenovcu. Rođen je prije 120 godina, prije 50 godina je umro. Slavimo i 60. obljetnicu svjetske zdravstvene organizacije", kazao je Franjo Novak, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici prilikom sinoćnjeg otvaranja izložbe o Andriji Štamparu.



- Zahvaljujući Štamparu akademija danas ima svoje zavode, istraživačke centre ne samo u Zagrebu, nego i diljem Hrvatske i na taj način je učinio da je akademija postala prisutna u životu, kulturnim zbivanjima i znanstveno istraživačkom stvaranju u cijeloj zemlji - istaknuo je akademik Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.





- Naš zavod osnovan je u ožujku 2009.godine u Požegi na temelju ugovora između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i grada Požege. S radom smo počeli u listopadu iste godine i od tada intenzivno radimo na promicanju znanstvene djelatnosti i umjetničkog svaralaštva u gradu Požegi i šire što se vidi i po ovoj postavljenoj izložbi u Pleternici. Djelatnost našeg zavoda obuhvaća znanstvena i stručna istraživanja na području humanističkih, društvenih i biotehničkih znanosti i to posebno na poljima povijesti i arheologije, vinarstva i vinogradarstva, ekološke proizvodnje hrane i turizma, naravno sve u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima - kazala nam je Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.





U pleterničkoj je knjižnici izložena Štamparova ostavština u obliku fotografija, dnevnika i pisama. Tu su i nagrade, priznanja, njegove osobne stvari i knjige. Izložba se prostire na 15 panoa koji vrlo pedantno bilježe Štampara od njegova djetinjstva do poslijeratnih djelatnosti. Svečano ju je otvorio Domagoj Katić, dogradonačelnik Pleternice.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI