Pleternička knjižnica dobiva solarnu elektranu: ¨Proizvest će dovoljno struje za cijelu godinu¨

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice
(FOTO: Lidija Galić)

09.06.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5293

Idućeg tjedna počinje postavljanje solarne elektrane na Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici. Riječ je o investiciji vrijednoj 600 tisuća kuna koju će u 60-postotnom iznosu sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostali iznos od 240 tisuća kuna Grad Pleternica. Time će dugoročno biti smanjeni troškovi za električnu energiju ove gradske ustanove.

- Nova knjižnica smještena je u prostor od 850 četvornih metara i troškovi električne energije su nam znatno veći nego prije. Elektrana će biti snage 30 kWh i proizvest će električne energije u iznosu od 35-40 tisuća kuna što bi u potpunosti trebalo zadovoljiti godišnje potrebe knjižnice. Isplatit će se u roku od šest godina, a njezin je vijek trajanja preko 20 godina - pojasnila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.




Tendencija je, dodala je Jozić, da svi gradski objekti koji se obnavljaju imaju vlastiti izvor električne energije. Grad je prema Fondu već kandidirao i solarnu elektranu za Dječji vrtić "Tratinčica".




Fond za zaštitu okoliša sufinancira i radove na Gradskoj upravi u Pleternici. Izmijenjena je stolarija, a u završnoj je fazi postavljanje nove fasada čime će, prema očekivanjima, režijski troškovi biti gotovo prepolovljeni, odnosno umanjeni za oko 30 tisuća kuna godišnje. Vrijednost ove investicije je 600 tisuća kuna. Fond je osigurao 60 posto sredstava, a ostatak Grad Pleternica. Radovi bi trebali biti završeni početkom idućeg tjedna.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI