Učenici Kempfove škole suglasni: ¨Za nasilje nema opravdanja¨

Učenici Kempfove škole, sudionici debate o nasilju
(FOTO: Lidija Galić)

01.06.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 2467

"Nije li se jednostavnije potući se i na nasilje odgovoriti nasiljem? Probleme je tako lakše riješiti i ako smo nasilni dobivamo određeni respekt u društvu", tvrdi Luka Prpić, učenik sedmog razreda OŠ Julija Kempfa. Ipak, ovo nije njegovo mišljenje već teza koju je zastupala njegova grupa na današnjoj debati na temu "Za nasilje nema opravdanja". Treća je to, i ujedno završna, komponenta projekta koji je u suradnji s PU požeško-slavonskom proveden u ovoj požeškoj školi.






- Ako nas netko uvrijedi, u redu je uvrijediti ga nazad. Ako nas lupi, i njega možemo lupiti, ako nas gura, ismijava i vrijeđa, riječima i djelima mu trebamo pokazati da se ne može tako ponašati. Jer, kad drugi osjete to na svojoj koži, odustat će od daljnjih sukoba. Nasilniku je najbolje odmah vratiti i to više nego što zaslužuje. Razgovor, ignoriranje i traženje pomoći ne pomažu – tvrdi dalje Luka u ime svoje negacijske grupe.


Stavove afirmacijske grupe branio je Luka Solina. On pak tvrdi da za nasilje nema opravdanja te da nije u redu nekoga gurnuti, lupiti, vrijeđati i ismijavati.





- Takva ponašanja treba izbjegavati i možemo učiniti još puno toga što je manje štetno od udarca i grubih riječi i dati do znanja da nas treba pustiti na miru – tvrdi Luka Solina u ime svoje grupe.

- Debatu je vodila psihologinja Rahela Pranjić, a s konkretnim se primjerima uključio i Siniša Sabljak, policijski službenik za prevenciju u PU požeško-slavonskoj. Na kraju su se ipak svi složili da za nasilje nema opravdanja te je uvije bolje pristupiti mirnom rješavanju problema jer se nasiljem ništa ne postiže. Mirno rješenje, razgovor, traženje pomoći prijatelja, razrednika i roditelja uvijek će dati bolje rezultate te sačuvati naše osjećaje samopoštovanje, ali i osjećaje i samopoštovanje drugoga, zaključili su učenici Kempfove škole.

Za ovu su prigodu izradili majice i bedževe, a tiskan je i plakat na temu "Živim život bez nasilja" te su nagrađeni učenici koji su sudjelovali u njegovoj izradi.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI