¨Naša županija nije predviđena za propadanje nego za uzlet¨

Predstavljanje potpora za gospodarstvenike
(FOTO: Aleksandar Grlić)

30.05.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5461

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Požegi jučer su se u sklopu Županijskog info-dana domaći gospodarstvenici upoznali s budućom provedbom korištenja europskih strukturnih fondova za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije. U natječajima koje će provoditi Ministarstvo gospodarstva nude se potpore od 25.000 do čak 7,5 milijuna eura. Na Info-danu je prisustvovao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Ako nema strategije, onda je to sigurno plan za propast. Ona daje odgovore na pitanja što želimo učiniti i na koji način. Drago mi je da ste danas u našoj županiji i u Požegi, što su ovdje s nam gospodarstvenici koji sigurno mogu dati dobra pitanja i kvalitetne prijedloge. Samo zajedno možemo uspjeti, a pojedinačno propasti. Mislim da naša prelijepa domovina i županija nije predviđena ni za kakvo propadanje nego za uzlet - rekao je župan Alojz Tomašević gostima iz Hrvatske gospodarske komore.




- Tu smo da predstavimo mogućnosti iskorištavanja Europskih strukturnih investicijskih fondova (ESI) za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije te regionalnih potpora u sklopu Provedbenog plana Industrijske strategije od 2014. do 2020. godine. Predstavit ćemo i Strategiju pametne specijalizacije koja je preduvjet za iskorištavanje sredstava iz ESI fondova. U okviru prioriteta "Istraživanje, razvoj i inovacije" za koje je zaduženo Ministarstvo gospodarstva imamo 330 milijuna eura. Konkretno u ponedjeljak ide veliki program kapitalnih ulaganja u kojem je maksimalna potpora 2 milijuna kuna po poduzetniku. Kolege će predstaviti i mogućnosti iz različitih EU fondova gdje su puno veći iznosi - izjavile su nam Karmen Maričić i Mirela Leko, predavačice iz Ministarstva gospodarstva.


- Plan je biti partner poduzetniku, a ne ugušiti ga birokracijom. Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti. Jedna od stvari planiranih Strategijom je olakšavanje prolaska kroz šumu birokracije koja guši prijavljivanje i sudjelovanje u dobivanju potpora. Što se tiče EU fondova, ove godine će se po prvi put objaviti natječaji iz Prioriteta za istraživanje i razvoj na kojem će moći sudjelovati i velika poduzeća koja do sada nisu mogla sudjelovati. Planirana su dva natječaja. Jedan će biti za ulaganja u istraživanja i inovacije u cilju stvaranja novih proizvoda i usluga u vrijednosti od 105 milijuna eura. Drugi u sličnom iznosu će biti potpora centrima kompetencije. Javni pozivi će biti otvoreni do 2020. godine, a objavit će se do kraja lipnja. Za prvi program će se nuditi od 25.000 do 7,5 milijuna eura potpora po poduzetniku - dodaju Maričić i Leko.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI