Grad uplatio milijune na račun DVD-a Požega: ¨Ne znamo što se s tim novcem radilo¨

Vatrogasni dom u Požegi
(FOTO: JVP Požega)

29.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6271

Nakon što se na temelju Ugovora o zamjeni nekretnina, potpisanog 2006. godine između Grada Požege i DVD Požega, ispostavilo da je Grad dužan DVD-u isplatiti 50 tisuća eura obeštećenja za iznajmljivanje dvorane u starom Vatrogasnom domu u Babukićevoj ulici, zatražili smo od Grada podatke koliko je novca Grad Požega ukupno uplatio na račun DVD-a Požega od 2008. do 2012. godine, mimo godišnjih iznosa od po 490 tisuća kuna koje je DVD dobivao putem Vatrogasne zajednice Grada Požege. Naime, od 2010. godine i osnivanja Vatrogasne zajednice Grada Požege Grad je novac za vatrogastvo uplaćivao zajednici, a ona ga transferirala na račune vatrogasnih društava i dio novca ostavila za rad Zajednice.

Donacije i drugi troškovi "teški" tri milijuna kuna

Iz Grada su nam odgovorili da se isplata sredstava odnosila na  tekuće donacije za redovitu djelatnost i druge troškove kao što su osiguranja, održavanja, zdravstveni pregledi, protupožarna oprema i zaštitna odjeća te za kapitalne donacije za nabavu vatrogasne opreme.


- U Gradu ne postoji obrazloženje, odnosno pokriće što se s tim novcem radilo – kaže nam gradonačelnik Vedran Neferović.


Na donacije i druge troškove DVD-u svake je godine iz gradskog proračuna odlazilo više od pola milijuna kuna. Tako je, primjerice, 2008. godine na račun DVD-a sjelo 660 tisuća kuna od kojih 480 tisuća u obliku mjesečnih dvanaestina u iznosu od po 40 tisuća kuna. Tu je i deset tisuća kuna za prijevoz vatrogasne mladeži u Makarsku, četiri tisuće kuna za nabavku odjeće za mladež DVD-a te 21 tisuća za osiguranje vozila, osoba i druge imovine. Uz sve to DVD-u je uplaćena i kapitalna donacija u iznosu od 144 tisuće kuna. Godinu poslije DVD Požega je od grada na račun dobio gotovo 570 tisuća kuna, 2010. godine 543 tisuće kuna, 2011. godine 542 tisuće kuna, a 2012. godine 619 tisuća kuna. Te je godine Grad iz proračuna DVD-u na temelju zamolbe platio kupovinu autoljestvi u iznosu od 86 tisuća kuna, a u samo pet mjeseci te godine, od srpnja do prosinca, DVD je od Grada dobio 123 tisuće kuna kapitalnih donacija.

Proizlazi da je Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega u samo pet godina na svoj račun od Grada Požege, mimo novca koje je od 2010. godine dobivalo putem Vatrogasne zajednice Grada Požege, dobilo još gotovo tri milijuna kuna.

Dvoranu u Babukićevoj iznajmljivali i nakon iseljenja

Istovremeno je DVD Požega, unatoč činjenici da su 2007. godine preselili u novu zgradu Vatrogasnog doma u Požegi, sve do 2012. godine iznajmljivao dvoranu u starom Vatrogasnom domu u Ulici Vjekoslava Babukića. Posljednji je put to bilo u rujnu 2012. godine kad je u njoj održana svečana večera za goste i izvođače Glazbenog festivala Slavonije.

Ugovor kojim DVD od Grada potražuje 50 tisuća eura obeštećenja za iznajmljivanje dvorane za svatove, skupove i slično, a koji su im nakon preseljenja trebali biti isplaćeni u pet godišnjih rata po deset tisuća eura i dalje stoji.

U DVD Požega uputili smo jučer upit kolike je prihode DVD ostvario u tih pet godina od iznajmljivanja dvorane u starom Vatrogasnom domu u Babukićevoj ulici.

- Moramo vaš upit proslijediti u knjigovodstvo koje za nas vode djelatnice Vatrogasne zajednice Požeštine. Idući tjedan ćemo to zatražiti i dostaviti vam odgovor – rekao nam je Šimun Miletić, predsjednik DVD Požega.

- U prvom susretu 2013. godine, kad su predstavnici DVD-a došli kod mene, spomenuli su tih 50 tisuća eura. Službeno još nisu zatražili da novac uplatimo, a ako to učine i ako su doista istovremeno iznajmljivali dvoranu u Babukićevoj ulici, razmotrit ćemo s pravne strane koje su čije obveze – prokomentirao je na naš upit gradonačelnik Vedran Neferović.

Odgovor iz DVD-a objavit ćemo po primitku.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI