U Hrvatskoj slab interes za uzgoj egzotičnog voća: Ne žele ni probati, a pogotovo saditi

Ivan Šulog, proizvođač egzotičnog voća i povrća
(FOTO: Lidija Galić)

28.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6197

"Ljudi u Hrvatskoj ne vole eksperimentirati. Znači ne žele ni probati, a pogotovo saditi. Svi čekaju da vide što će se dogoditi kod susjeda pa će onda oni saditi", kaže Ivan Šulog iz Donje Bistre, najpoznatiji hrvatski proizvođač egzotičnog voća i povrća koje je prezentirao u Poljoprivrednoj školi u Požegi.

Egzotično voće i povrće uzgaja 20 godina na vlastitih pet te dodatnih sto hektara kod kooperanata.

- Sve je krenulo iz hobija, a danas je to unosan obiteljski biznis. Uzgajamo kiwano, taramilo, marakuju, babaco, itd. Na domaće tržište plasiramo vrlo malo, uglavnom butternut tikve slatki krumpir, chilli i kiwano. Hrvatska je premalo tržište, a kad bi čitava Jugoslavija radila za mene, ja nemam dosta robe. Ostalo sve uglavnom izvozimo. Sad ćemo se više orijentirati na uzgoj indijanske banane, mongolske borovnice i trešnje itd. - dodaje Šulog.





Da su egzotične kulture itekako isplative potkrjepljuje primjerom uzgoja tikvi gdje mu godišnje ostaje 20 tisuća kuna netto po hektaru dok s hektara kiwana uprihoduje 120 tisuća kuna brutto, a od hektara batata dobije brutto 90 tisuća kuna.



- Recite mi koja naša kultura daje 120 tisuća kuna brutto po hektaru. Ja je doista ne znam - zaključio je Šulog.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI