Suprug joj se teško ozlijedio dok je spašavao stoku: ¨Okruženi smo kao na otoku¨

Ljiljana Soch
(FOTO: Klementina Malčić)

26.05.2015. | K. Malčić/M. Nakić
Pregleda: 11127

Na pleterničkom su području na snazi izvanredne mjere obrane od poplave nakon što je u 20 sati izmjeren vodostaj u Frkljevcima 465 centimetara. Bez obzira na rast vodostaja, situacija je pod kontrolom jer na kritičnim mjestima, gdje se rijeka izlila lani, ima još prostora i korito može još dosta podnijeti, uvjerena je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Međutim, u obližnjem Brodskom Drenovcu rijeka se ponovno izlila kod mlina i poplavila gospodarske objekte obitelji Šoch.




- Spasili smo što se spasiti dalo. Bez obzira što smo napravili novu štalu koja bi stoku mogla spasiti da ne budu u vodi, i dalje strahujem. Perad i svinje su zasad na sigurnom, vrt mi je uništen, podrum potopljen - kazala nam je Liljana Šoch, vlasnica potopljenog mlina.




- Prilikom spašavanja stoke suprug je nastradao, pao je te zadobio udarac u glavu i rebra, trenutno je u bolnici. Jedva smo ga uspjeli dovesti do ceste kako bi ga Hitna pomoć preuzela. Ovo nije prvi put da smo potopljeni, stvarno ne znam što mi je činiti. Zasadila sam si vrt i povrće kojemu sam se neopisivo veselila, sada više ništa nemam. Iste probleme proživljavamo već godinama. Za evakuaciju stoke bilo je prekasno jer je vodostaj rijeke naglo porastao. Strah me noći i svega što slijedi u narednim satima. Okruženi smo vodom kao na otoku, jedina svijetla točka mi je nebo - tužno nam je kazala Ljiljana.



Potopljeno područje Brodskog Drenovca posjetio je pleternički dogradonačelnik Domagoj Katić, koji je razgovarao s mještanima. Oni su izrazili želju za trajnim rješenjem problema učestalih poplava.

- Ne možemo ništa učiniti za mlinove u Bučju i Brodskom Drenovcu jer su to objekti na rijeci. Kad rijeka nabuja, oni poplave. Tražila sam Hrvatske vode da nađu rješenje, no nisam dobila nikakav odgovor. Zasad je taj mlin u Drenovcu jedino kritično mjesto. Zahvaljujući krčenju toka Orljave, koje su Hrvatske vode obavile u sklopu svog redovitog plana rada, izgleda da neće biti repriza prošle godine na cijelom našem području. To nas je spasilo - ustvrdila je gradonačelnica Jozić.

FOTO Pogledajte galeriju iz Brodskog Drenovca.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI