Veličani provjeravaju svoje zdravlje: ¨Lako za pušenje, ali prehranu teško da ću mijenjati¨

Zdravko Nuić odazvao se akciji "Zdravlje svima"
(FOTO: Lidija Galić)

22.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 3277

"Imam visok tlak i već dvije godine pijem lijekove. Šećer mi je sada 4,7 i to je dobro. Mislim da su za tlak podjednaki krivi i stres i prehrana, ali i to što pušim dvije kutije cigareta dnevno”, kaže 54-godišnji Zdravko Nuić iz Velike.

On se danas odazvao akciji mjerenja tlaka i šećera u krvi koju je organizirala Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar u sklopu projekta Zdravlje svima.







- U rizičnoj ste skupini za moždani udar. Trebali biste svakako prestati pušiti i paziti na prehranu – savjetovala mu je Mirna Babić, studentica treće godine medicine.

- Za pušenje je lako, ali prehranu teško da ću mijenjati – kaže kroz smijeh Zdravko dodajući da je naviku dobrog jela u Slavoniji teško mijenjati.

S njim se složila i 43-godišnja Ivanka Ivić. Često kontrolira tlak i šećer u krvi i iako su joj nalazi danas dobri, svjesna je, kaže, da bi malo trebala pripaziti na kilažu.

- Ne pijem alkohol i pušim manje od 20 cigareta dnevno. Domaćica sam i tjelesna mi je aktivnost nikakva. Što se tiče stresa, on je stalno tu. Super su mi danas nalazi, očito je danas moj dan – kaže Ivanka.

Nakon što je i ona dobila savjet da pripazi na prehranu kroz smijeh kaže: "U Slavoniji živjeti uz onolike kulene, kobasice, sarme, janjetinu i pečenke i paziti na prehranu? Nema šanse”.





Upravo je prehrana jedan od najvećih problema ljudi u Slavoniji.

- Premalo se kreću, a previše jedu. Kažu mi slušat ću vas sad i još narednih deset minuta – zaključuje studentica Mirna.

Unatoč strasti Slavonaca za dobrim jelom savjeti ne izostaju jer, poručuju studenti medicine, pravilna prehrana, nepušenje i tjelesna aktivnost itekako su važni za dobro zdravlje.

Akcija mjerenja tlaka i glukoze u krvi sutra će biti provedena u Zagrađu i Bučju.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI