Muzej izašao među građane: ¨Vrlo smo suvremeni i baš smo sretni zbog toga¨

19.05.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7015

Gradski muzej u Požegi je proslavio Svjetski dan muzeja izašavši na ulice, a u samom muzeju se moglo pogledati po prvi put posuđe iz brončanog doba s lokaliteta u blizini Alilovaca kod Kaptola. Jedinstveno je bilo to što se u Gradski muzej ulazilo kroz repliku kuće s istog lokaliteta. Na Trgu Sv. Trojstva su svoje plesne vještine pokazali plesači plesne radionice Ilijane Lončar, a na Starom gradu učenici Kanižlićeve škole.

Mali kazalištarci su na Starom gradu oživjeli Miroslava Kraljevića, u obilazak muzeja posjetitelje je vodila Zlata Kolarić Kišur. U raznovrsni program se uključila i "Anđeoska kuhinja" s jelima "Muzeja u loncu", a svoj danak su dali požeški pivari koji su predstavili domaća piva. Požežani su ih mogli kušati ukupno šest vrsta. Uglavnom, bilo je za svakoga ponešto.

- Poanta cijele priče je da muzeji nisu otoci i da su oni dijelovi društva i to vrlo korisni. Napravili smo ono što smo znali, iznijeli smo našu priču van, na Stari grad i pred muzej. Pozvali smo ljude da dožive naše kapacitete i potencijale, a to je između ostalog i Muzej u loncu te ova izložba. Konačno, suradnja sa svim institucijama u gradu i udrugama nas također čini održivima. Zanimljivo je da je ovaj program prepoznao i Muzejski dokumentacijski i centar i pozvali su nas da među pet muzeja da predstavimo svoju priču na nacionalnoj konferenciji. Kao takvi smo prepoznati i vrlo nam je drago. Vrlo smo suvremeni i baš smo sretni zbog toga - izjavila nam je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja.







- Radi se o lokalitetu Alilovci - Lipje koji je istraživan od 2009. godine, a iz srednjeg je brončanog doba, znači otprilike od 1700. do 1500. godine prije Krista. Ovom prilikom smo izložili samo prve nalaze iz 2009. godine. Radi se o 15-ak predmeta. Izložba nije velika, ali je keramika zapravo značajna i smješta prostor Požeške kotline u centar zbivanja onog vremena jer keramika pokazuje veliku sličnost s lokalitetima na prostoru srednje Europe - rekla nam je kustosica Mirela Pavličić Hein o samoj izložbi.





- Napravili smo rekonstrukciju prapovijesnog stambenog objekta koji je pronađen na lokalitetu. Zapravo su pronađeni samo ostatci. Mi smo napravili rekonstrukciju kako to zamišljamo. Cilj je da posjetitelj muzeja prvo uđe u takav prostor i osjeti duh tog vremena. Izvorna kuća je građena najvjerojatnije od drvenih greda vezanih muškim i ženskim utorima jer nisu nađeni stupovi. Izvorne dimenzije su bile 12 puta osam metara. Zidovi su bili povezani glinom pomiješanom s pljevom jer drvo ne sjeda uvijek točno. U kući je bilo ognjište, a hrana se spremala u velikim dubokim pitosima, loncima za smještanje žitarica i tekućina - opisuje nam Mirela Pavličić Hein originalnu kuću i repliku kroz koju su posjetitelji ulazili u muzej.



-  Do suradnje je došlo preko Muzeja u loncu, a i utemeljitelj Gradskog muzeja Julije Kempf dolazio iz pivarske obitelji. Za dobro pivo treba malo opreme, dosta znanja, volje i ljubavi te strpljenja, inače bez toga nema ništa. Udruga zasad broji 20-ak članova plus dečki iz Slavonskog Broda i Osijeka. Mi smo više vinarski kraj i to je pogotovo kod nas izašlo iz tradicije. Ovo što se danas radi je nešto sasvim drugačije od onog što se radilo prije. Ono pivo je bilo puno jednostavnije, danas se u ovom hobiju mogu raditi svakakva piva u samom vrhu kvalitete po stilovima. Odaziv je dobar i komentari su dosta dobri što je nam najbitnije. S obzirom na to da smo "žuja kraj", dosta je teško dobiti dobar komentar. Požežani su tako mogli kušati jako crno pivo porter sa 7,5 posto alkohola i crveni "ale". To je nešto najbliže komercijalnim pivima, ali s puno jačim okusima i aromama slada. Bilo je i tu jedno düsseldorfsko staro koje ćemo sada zamijeniti pšeničnim pivom. Večeras ćemo ukupno istočiti šest pivskih stilova - ispričao nam je Tin Lehner, predsjednik Udruge pivara Požege.

FOTO Pogledajte galeriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI