¨Zakup državnog zemljišta ne ide na ruku stočarima. Nekome se pogoduje¨

Damir Vinković, HDSSB
(FOTO: Lidija Galić)

18.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8654

"Tresla se brda, rodila se voluharica", prokomentirao je novi Zakon o poljoprivredi tajnik Gradskog odbora HDSSB-a Dražen Pavičić. Iako HDSSB-ovci smatraju da su pojedini dijelovi zakona dobri, tvrde da su u njemu ponovno zakinuti stočari koji bi na temelju njega ponovno mogli imati problema sa zakupom državnog zemljišta.

- Ideja da stočari do zakupa državnog zemljišta mogu doći i bez javnog poziva je dobra, no opet će bez zemlje ostati pošteni stočari i to oni koji su u zakup uzeli zemlju od privatnika. Oni nemaju pravo dobiti u zakup državno zemljište, a privatnik im u svakom trenutku može raskinuti ugovor. – dodao je Damir Vinković, predsjednik GO HDSSB-a.

Tome su, tvrdi Vinković, doskočili oni stočari "koji su sanjali ovaj zakon" te su otvorili još jedan OPG. U jednom su OPG-u prikazali primjerice 100 hektara zemlje, a u drugom 150 grla stoke i 20-ak hektara zemlje te će tako ostvariti pravo na zakup državnog zemljišta.


- Jesmo li ovom izmjenom i dopunom zakona riješili problem stočara ili smo pogodovali vizionarima kojima se usnio zakon?- pita Vinković.




Nezadovoljan je i izmjenom zakona po kojem se zemljište izvan velikih tabli može zamijeniti za zemljište u vlasništvu fizičkih osoba.

- Osobno znam da se ne tako davno na neviđeno kupovala zemlja u napuštenim selima u našoj i susjednim županijama i to samo da stoji, bez obzira što se ne obrađuje. Netko je znao što radi ili mu se usnio članak 49. ovog zakona te može, primjerice, zamijeniti zemlju u Imrijevcima za onu u dolini Londže – kaže dalje Vinković te i ovaj put pita s kojom je namjerom ova izmjena napravljena.

- Hvale je vrijedna dopuna po kojoj postoji mogućnost kupnje državnog zemljišta ako je parcela manja od hektara. Ali, za kupovinu državnog zemljišta treba vam pola kilograma papira. Treba potvrda da šuma na toj parceli nije u vlasništvu Hrvatskih šuma, od Hrvatskih voda da tu ne ide Orljava, kanal ili potok, pa potvrda od Hrvatskih željeznica da se tu ne planira graditi pruga, pa od Hrvatskih cesta da tu neće ići autoput. Mislim da ne treba potvrda od župnog ureda – dodaje Vinković.

Na novinarsko pitanje kome se "usnio" zakon Vinković odgovorio je da ne zna, ali da zaključimo sami.

- HDSSB je bio suzdržan kod izglasavanja zakona i smatrali smo da se u trećem čitanju treba doraditi. Ima dobrih rješenja, ali trebalo je doraditi te sporne stvari. U ime kluba HDZ-a raspravu je iznio predsjednik Saborskog odbora HDZ-a gospodin Lucić koji je jako nahvalio te izmjene – dodao je na kraju Dražen Đurović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI