Otvorena izložba Zorana Gashija: ¨Praktično sam razmišljao o reciklažnoj duhovnosti¨

Valentina Soldo i Zoran Gashi
(FOTO: Pozega.hr)

09.05.2015. | Pozega.hr/M.N.
Pregleda: 3539

Što su lentikulari? Naziv je to za optički element koji omogućava da slike iz različitih kutova promatranja daju različite poglede, stvarajući iluziju pokreta ili treće dimenzije. Ali, to je i naziv izložbe slika Zorana Gashija koja je sinoć otvorena u Galeriji Ciraki u organizaciji Gradskog kazališta. Za radoznale ljubitelje likovne umjetnosti to je razlog da provjere kako lentikulari funkcioniraju u slikama autora koji tretira pejzaže prirode, urbane sadržaje ili portrete, pretapajući ih u svojim višestrukim ekspozicijama, objavljeno je na stranici Grada Požege.

Autora Zorana Gashija predstavila je Valentina Soldo, ravnateljica Gradskog kazališta, naglasivši kako se radi o autoru zanimljive osobnosti, ali jednako tako i slikama izrađenim posebnom tehnikom. O tome sam autor kaže: - Kod mene je u pitanju nešto što nije tako novo, ali je trebalo to vidjeti, ja sam počeo od jedne stvari koja se zove makulatura. To je otpad od tiska, kada se stroj čisti, onda on stvara neke situacije koje su meni bile zanimljive. Ja sam te situacije čistio, otvarao, davao im nekako svoje značenje, preslikavao, doslikavao, brisao i došao do jedne nove situacije koju sam kasnije čak i slikao. To što sam ja naslikao ja sam nazvao metamakulatura, nešto što je iza otpada. Ja sam praktički razmišljao o toj recikliranoj duhovnosti, koju smo mi na neki način prosuli, bacili, odbacili. Tu makulaturnu formu ja sam onda želio razviti na svoj način.




Izloženo je 50-ak slika novosadskog umjetnika Gashija, na koje promatrač može utjecati ovisno o tome iz kojeg kuta ih gleda, jer mijenjaju tada svoj izgled, čime ove "pokretljive" slike sadrže u sebi svojevrsnu animaciju. Naime, njegovi radovi nastaju otiskivanjem dviju makulatura (grafički otpad, pogrešno otisnuti arci papira) ili više njih jedne preko druge.


Zoran Gashi rodio se u Skoplju, više desetljeća živi i radi u Novom Sadu. Autor je nekoliko knjiga poezije, drama i eseja. Imao je više od dvadeset samostalnih izložbi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI