¨Svaki vatrogasac mora držati do sebe. Najvažniji su disciplina, rad i vježba¨

Dalibor Hrunka, JVP Grada Požege
(FOTO: Lidija Galić)

04.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 4598

"Svaki vatrogasac mora držati do sebe i imati psihofizičke sposobnosti za taj posao. Poželjno je baviti se sportom jer dosta je zahtjevnih situacija. Najvažnija je disciplina, rad i vježba bez koje nema ništa jer imamo intervencija gdje nosimo dvije-tri izolacijske boce što zahtjeva puno snage. Najviše nam energije  oduzima toplina. Tjelovježba je svako jutro sastavni dio našeg posla", kaže Dalibor Hrunka, voditelj smjene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Požege. Pripadnici JVP Grada i Županije te DVD-a Požega položili su danas vijence i zapalili svijeće u povodu Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.






- Vatrogasac sam 15 godina i to morate voljeti. Najteži slučaj mi je bio prije tri godine kada sam iz stana u kojem je bio požar izvlačio ženu koja je pokušala suicid. Prva dva pokušaja nisam uspio ući u stan jer je temperatura bila preko tisuću stupnjeva. U trećem smo je pokušaju iznijeli van na nosilima, a čitavo je vrijeme prijetila opasnost od nove eksplozije - prepričava Hrunka.


Vatrogasci JVP Grada Požege lani su imali oko 609 intervencija, a najviše ih je bilo na poplavama.

- Danas je takvo vrijeme da se sve više moramo pripremati za tehničke intervencije jer ljudi nas zovu u različitim situacijama. Mi smo tu da pomognemo i sretni smo što možemo pomoći - kaže Zdenko Mautner, zapovjednik JVP Grada Požege.





- Lani smo upravo na današnji dan ravno sa svete mise išli pomagati na poplavljena područja. Postrojba ima 20 djelatnika, dobro smo opremljeni te surađujemo s DVD-om Požega. Osim vatrogasnih imamo intervencije spašavanja s visina i iz dubina i ono što GSS i druge službe rade po Papuku i Psunju, mi to radimo u gradu - dodao je Mautner te nabrojio neke zanimljive intervencije poput skidanja drona ili životinja s drveta i sl.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI