01.05.2015.
Aleksandar Grlić
Pregleda: 8179
Pobjednička ekipa na Požeškom kotliću
(FOTO: Aleksandar Grlić)
"Imao sam dobre pomoćnike koji imaju iskustva u delikatesama. Meso je bilo vrhunske kvalitete. U Požegu dolazimo isključivo jer je dobra ekipa i druženje, sviđa nam se ambijent tako da se sto posto vidimo na jesen na Fišijadi", izjavio nam je Miroslav Milovuković iz Orahovice, pobjednik 6. Požeškog kotlića. Miroslav dodaje i kako zasluga za najbolji čobanac u Parku pored Orljave nipošto nije samo njegova jer su pridonijeli i drugi članovi ekipe branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije.
Pleterničanin Mato Klinčić, prošlogodišnji prvak je prema odluci žirija ovaj put bio drugi, a na treće mjesto je zasjeo čobanac koji je napravio Požežanin Pejo Čorluka sa svojim bratom Ivanom. Nagrade pobjednicima je uručio požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Bogat stol, svirka TS "Bisernice", ali i odbojkaški teren za mlade privukli su mnoštvo gostiju u park pored Orljave, iako ih je moglo biti i malo više, a broj natjecatelja i konkurencija su bili standardno jaki. Natjecalo se preko 50 majstora.
- Dolazimo nekih četiri godine i prvi put smo osvojili neku medalju. U Slatini redovno osvajamo prvo i drugo mjesto na Fišijadi, kao i u Orahovici na Čobanijadi. Sad smo bili na Jankovcu na natjecanju lovačkog graha. Nismo se specijalizirali, kuhamo većinom za društvo, za ekipu i ako upadne neka medalja upadne, dobro je. Nema tu nekog recepta, svi su recepti isti. Sve ovisi o tome kako netko nešto napravi, izdinsta meso, doda neke začine. Ovo prvo mjesno je dobar znak jer tu ima najviše ekipa. Jedino smo u Orahovici dotakli drugo mjesto također među 50-ak ekipa. Konkurencija je dobra, ima tu zbilja stručnjaka - dodaje Milovuković.
- Sudjelujem treći put na i ovo mi je drugi put da sam među prva tri. Ovaj put je netko drugi bio bolji, ali to su nijanse. Ove godine je sve super organizirano, drva su bolja nego prošle godine kad su bila mokra i to puno znači. Meso je bilo dobro, jedino je bilo malo smrznutije. Bilo je super za rezati, ali nam treba malo više vremena da ga skuhamo. Nema tu neke tajne osim iskustva. Čobanac često pravim prilikom proslava i to mi je užitak kuhati. Ove godine smo se malo i našalili, bila je jedna smiješna "kecelja" sa ženskim grudima. To mi je kćer kupila, a ja sam rekao da ću je upotrijebiti i donijela mi je sreću - rekao nam je Pleterničanin Mato Klinčić, koji je ove godine prvo mjesto zamijenio drugim.
- Danas sam se došao natjecati s bratom Ivanom. Sudjelujemo od prvog Požeškog kotlića i ovo nam je najbolji plasman dosad. Inače smo poznati više kao majstori za fiš i grah. Unuku sam prošli tjedan rekao da ćemo ići i da ćemo napraviti sve od sebe. Pokušali smo i uspjeli, ovo posvećujemo unuku koji odmalena kuha sa mnom. Bitno je da se nešto događa u gradu, ako se ne događa, onda nema života. Bilo bi dobro da se između Kotlića i Fišijade negdje u srpnju napravi i kuhanje jednog graha da nahranimo tisuću ljudi - kaže pak trećeplasirani Pejo Čorluka iz Požege.
FOTO Pogledajte galeriju.