U znak sjećanja na poginule suborce biciklirali od Trenkova do Ivanovca

Biciklijada u znak sjećanja na poginule suborce
(FOTO: PU požeško-slavonska)

01.05.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 5508

Na današnji dan prije 20 godina, 1. svibnja 1995. je u sklopu vojno-redarstvene akcije Bljesak Specijalna jedinica policije "Trenk" iz Požege zajedno s Antiterorističkom jedinicom Lučko dobila zadatak osvajanja neprijateljskog uporišta na Ivanovcu kod Okučana. Tamo je, naime, bila baza neprijateljske "Jurišne brigade" i važna cestovna veza. Prilikom teških borbi tijekom akcije poginuli su pripadnici SJP Trenk Tomislav Štefaniak i Daniel Andrić, a sedam je djelatnika teško ranjeno.

U spomen na dvojicu poginulih, nekoliko metara od mjesta njihovog stradavanja, na Ivanovcu je podignuto Spomen obilježje o čijem održavanju i uređenju uvelike brinu štićenici jedne komune. Naime, nekadašnje "neprijateljsko uporište" trenutno služi kao mjesto za liječenje mladih ljudi od ovisnosti i u njemu boravi do 30-ak mladića i djevojki.




I ove godine obitelj poginulih, predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske i članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Trenk" Požega polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobištima i mjestu pogibije prisjetili su se svojih najmilijih, pripadnika i kolega koji su položili život za hrvatsku domovinu.






Ove godine je po prvi put organizirana i Memorijalna biciklistička vožnja od dvorca u mjestu Trenkovo do Ivanovca u kojoj je sudjelovalo 11 djelatnika Interventne jedinice policije PU požeško-slavonske. To je put je od 80-ak kilometara, a simbolika mjesta polaska tj. dvorca u Trenkovu krije se u tome što je za vrijeme Domovinskog rata upravo tamo bila smještena SJP "Trenk" Požega i to je bilo mjesto polaska u akciju "Bljesak".

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća skrušeno u molitvi, tijekom svete mise koju je predvodio vlč. Željko Volarić, prisutni su se prisjetili poginulih, Tomislava, Daniela i drugih suboraca, i njihove velike žrtve koja u svakome budi tugu, ali i ponos, stoji u priopćenju koje potpisuje Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI