U pet mjeseci smršavio 18 kg i poboljšao kondiciju: ¨Osjećao sam zasićenost i napravio rez¨

Daniel Maceluh
(FOTO: Aleksandar Grlić)

30.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13156

"Što se tiče zdravlja taj klik, taj prijelaz je bio prije nekih pet i pol mjeseci. 17. studenog za vrijeme trčanja osjećao sam se prezasićen od jela, pića i dotadašnjeg načina života. To je bila prekretnica. Napravio sam rez u životu i izbacio sam većinu stvari koje sam konzumirao poput mesa, mliječnih proizvoda, alkohola, kave, grickalica, svih onih stvari koje zakiseljuju organizam", objašnjava nam 42-godišnji Požežanin Daniel Maceluh, inače policajac u Policijskoj postaji Pleternica, kako je odlučio postati vegan i posvetiti se ozbiljnije trčanju. U pet i pol mjeseci je sa 110 smršavio na 92 kilograma i znatno poboljšao kondiciju.

U prehranu sam ubacio više voća i povrća, orašastih plodova, stvari koje alkaliziraju organizam. U biti sam poluvegan jer još neke stvari nisam izbacio, konzumiram med i nosim kožne cipele. Više sam vegetarijanac, ne jedem meso, ribu, ništa što gmiže i leti. Promjene su krenule prvo od tjelesnog izgleda do kondicije, poboljšanja općeg zdravstvenog stanja. Mentalno sam puno smireniji - nastavlja Maceluh.

Daniel se već nekoliko godina bavi trčanjem, ali kaže kako je značajne promjene osjetio već mjesec dana nakon promjene prehrane. Rezultat na 15,6 kilometara dugom Panežićevom memorijalu je poboljšao za 15 minuta u odnosu na lani.





- Već nakon mjesec dana sam mogao u komadu trčati po 20 kilometara, a tjedna kilometraža mi je sada 50 i koji kilometar. Trčim tjedno četiri do 6 puta, više sam baziran na rekreativnom trčanju za poboljšavanje općeg tjelesnog i mentalnog zdravlja. Plan i program sam našao u par knjiga i na stranicama Trcanje.hr gdje sam pogledao pripreme za polumaraton. U tih pet i pol mjeseci sam smršavio 18 kilograma. Hoću li još smršaviti ovisi o intenzitetu treninga i regulaciji prehrane koja je sad bazirana uglavnom na voću i povrću. Koristim samo proteine biljnog podrijetla, znači proteine konoplje i špinata. Konzumiram dosta orašastih plodova, ječmene trave, antioksidanata poput kurkume, cejlonskog cimeta i chia sjemenki, sirovog kakaa - kaže Daniel.

Ne osjeća da mu išta nedostaje u prehrani, a i suprugu i dvije kćeri je pomalo zarazio svojim načinom života iako nisu vegetarijanke. Biti policajac vegan i to još u Slavoniji nije nimalo lako, ali već je prilično naučio i svoje kolege na to da kod njega nema polovičnih rješenja.

- Osjećam se kao preporođen. Nemam zdravstvenih problema. Kondicija mi je sjajna. Što se tiče obitelji i prijatelja, reakcija je bila sasvim pozitivna jer sam već imao period u životu kada sam bio vegetarijanac četiri godine. To je jednostavno bio prijelom, zasićenost organizma od svega. Odlučio sam se na promjenu. Neki bi rekli da je to pomalo ekstremno, ali takva sam osoba. Kod mene je sve ili ništa. Izvrsno se osjećam i preporučio bih to svakome. Mi moramo biti ona promjena koju želimo vidjeti oko sebe i u svijetu.

- Bilo je malo zafrkavanja, kolege na poslu kažu: "Zašto ne jedeš ovo?". Kad ljudima odgovoriš da jednostavno ne jedeš meso, onda je prva reakcija: "A što ti u biti jedeš?". Treba se držati poslovice da je u zdravom tijelu zdrav duh. Meni u početku nije bio cilj izbaciti meso u potpunosti, nego je to došlo sa svakim pozitivnim razmišljanjem i uz duhovnost i religiju. Kad sam vidio koji stres to čini za organizam, to je sve bila reakcija i razlog zašto sam prestao jesti meso - pojašnjava na kraju Daniel.

- Za kraj bih još rekao da je najbitnije sjedinjenje s prirodom, da ljudi što više trebaju boraviti na otvorenom u prirodi i da budu što više na suncu, u jednom pozitivnom razmišljanju, da probaju sami malo regulirati prehranu i živjeti jednostavno zdravim načinom života uključujući i tjelovježbu jer možemo postojati samo u sadašnjem trenutku - poručio je Daniel na kraju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI