Od iduće godine bolja zaštita od poplava: ¨To su objekti za narednih sto godina¨

Milan Mateša, Hrvatske vode
(FOTO: Lidija Galić)

28.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8289

450 milijuna kuna vrijedni su projekti koje će Hrvatske vode putem EU fondova financirati u Požeško-slavonskoj županiji, na području Požege, Kutjeva, Velike, Pleternice, Lipika i Pakraca. Najavio je danas u Požegi Milan Mateša, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu u Hrvatskim vodama.

- Natječajna dokumentacija za neke od njih bit će pripremljena već u ovoj godini, a realizacija bi trebala krenuti od iduće godine. Riječ je o projektima komunalne infrastrukture kao što su vodoopskrba, odvodnja, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i kondicioniranje pitkih voda – pojasnio je Mateša.

- Najdalje je otišao projekt aglomeracije u Pleternici vrijedan 140 milijuna kuna za koji je dokumentacija već u potpunosti pripremljena. Očekujemo da ćemo ove godine raspisati natječaj za izvođača radova – dodao je Franjo Lucić, saborski zastupnik.


- Što se tiče zaštite od štetnog djelovanja voda, odnosno poplava, ići ćemo s velikim investicijama, nešto u projektiranje, a nešto u samo izvođenje. U planu je natječajna dokumentacija za Šumetlicu, dogovoreno je da će se ići s retencijom Kamenska, nasipima na pleterničkom području, a dio će investicija biti na području Požege i drugih manjih mjesta – najavio je dalje Mateša.





Najvažnijim projektom u obrani od poplava smatra izgradnju nasipa na potezu od Kuzmice do Pleternice za koju je već krenula izrada projektne dokumentacije, a početak radova krenut će najvjerojatnije iduće godine.

- Godinu i pol dana intenzivno radimo na pronalaženju rješenja kako obraniti ovaj kraj od poplava. Akumulacija Kamenska je novi zamašnjak za razvoj naše privrede. U planu je izgradnja novih mini hidrocentrala, a važan čimbenik za poljoprivredu je navodnjavanje – dodao je župan Alojz Tomašević.

Natječaj za projektnu dokumentaciju za Kamensku bit će, rečeno je danas, raspisan ubrzo. Štete od prošlogodišnjih poplava još uvijek nisu u potpunosti sanirane, no veći dio, dodao je župan, bit će riješen u ovoj godini.

Prošlogodišnje poplave pokazale su da su veće promjene na sustavu zaštite od poplava nužne.

- Neke se štete od velikih voda mogu riješiti kroz održavanje, no dosta objekata moraju imati građevinsku dozvolu, a da bi se došlo do njih dosta je dug put. Identificirali smo teže točke i one su u fazi dobivanja lokacijske ili građevinske dozvole. To su objekti za narednih sto godina i nemoguće ih je pripremiti u samo godinu dana – zaključio je Mateša.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI