41. festival u Kaptolu: ¨Mnogima smo odskočna daska za dalje¨

Jelenko Topić, koordinator glazbenog programa festivala
(FOTO: Lidija Galić)

28.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 4262

Više od 800 tamburaških sastava i solista nastupilo je na kaptolačkom festivalu "Zlatni glas Zlatne doline" koji se ove godine održava 41. put. Poznato je da su svoje prve pjevačke korake u Kaptolu napravile Vesna Pisarović i Ivana Kindl.

- Danas je ovaj festival mnogim tamburašima odskočna daska za dalje, ali i nova koncepcija Aurea festa ide nam na ruku. Ukidanjem polufinalne tamburaške večeri na požeškom festivalu, javlja nam se sve više eminentnijih izvođača koji sada teže mogu doći u samo jednu tamburašku večer Aurea festa. Tako će ove godine primjerice, u Kaptolu nastupiti Željko Vitovski iz Osijeka koji je godinama nastupao na "Požegi" i kao solist i s "Ravnicom", zatim "Zvona" iz Đakova koja će ujedno biti i gosti festivala - rekao nam je Jelenko Topić, koordinator glazbenog dijela festivala.

Festival u Kaptolu jedan je od rijetkih s tako dugom tradicijom.


- Možda smo i najdugovječniji u Hrvatskoj - dodaje Topić, a preživjeli su, kaže, zahvaljujući ljudima koji su festival organizirali tijekom ovih 40 godina, od Omladinske organizacije i NK "Kaptol" te Općine koja je organizaciju na sebe preuzela prije 15-ak godina.


- Općina odrađuje velik dio posla, od nagrada, gosta večeri do medijske promidžbe na kojoj dosta radimo posljednjih godina. Naš festival i po nekoliko puta emitiraju dvije lokalne televizije pa ga tako imaju priliku pogledati ljudi u pet slavonskih županija - kaže Topić.

Za dobar je festival zaslužna i publika jer poznato je da vatrogasni dom svake godine bude ispunjen do posljednjeg mjesta.

- Kaptolčani su poznati po tome što su uvijek našli načina da osiguraju novac za društveni život i dobru zabavu u svom mjestu. Koncepcija festivala pokazala se jako dobrom i ambicije organizatora nisu da na njemu nastupe najpoznatija hrvatska tamburaška imena, već je usmjeren mladima koji žele krenuti strazama estrade te ulagati u svoje pjesme i spotove - pojašnjava Topić.

- Status tambure je danas dosta dobar. Ima puno tamburaških sastava, no osjeti se svojevrsna kriza, najviše zbog medijske blokade, prvenstveno radio postaja. Dobrim se pokazao pop smjer u tamburi, a takvih će izvođača biti i 8. svibnja na festivalu u Kaptolu - zaključio je.

Uz 11 tamburaških sastava nastupit će osam solista uz pratnju TS Posegana. Kao i dosadašnjih godina dodjeljuju se po tri novčane nagrade publike i stručnog žirija, a najbolji izvođač dobiva nagradu "Zlatni glas Zlatne doline".


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI