VUP traži da im Grad pokloni zgradu: ¨Konačno se smio oglasiti¨

Marijan Cesarik, predsjednik Upravnog vijeća VUP-a
(FOTO: Lidija Galić)

27.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5166

Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi, Marijan Cesarik, zatražio je danas na konferenciji za novinare da Grad Požega prenese vlasništvo zgrade Veleučilišta na Veleučilište. Kaže kako je mogućnost da se to učini i uz klauzulu da se u slučaju ukidanja Veleučilišta prenesena imovina vrati u vlasništvo, ne Grada, već Republike Hrvatske.

- Osnivač i vlasnik Veleučilišta nije Grad Požega, već Republika Hrvatska. Zalaganjem predsjednika Stipe Mesića i gradonačelnika Zdravka Ronka, još davne 2006. godine, Republika Hrvatska je prenijela vlasništvo bivšeg doma HV-a na Grad Požegu isključivo za potrebe Veleučilišta u Požegi. Podsjećam, u prethodnom razdoblju ondašnjem dekanu nije ni palo na pamet da traži bilo kakvu suglasnost Grada, a znamo da se adaptiralo pa su se i dvaput plaćali siti poslovi - ustvrdio je Cesarik.

Studentski dom nije prioritet


Kaže da se takvim rješenjem više nikad ne bi doveli u situaciju, kao početkom ove godine, kad se tražila suglasnost za projekt energetske učinkovitosti zgrade koju nisu dobili jer ih je, tvrdi, "kvazi-vlasnik" odbio s obrazloženjem da ima prečih projekata koje treba kandidirati.


Vezano za studentski dom Zima je rekao da se o tome prvo treba napraviti anketiranje stvarnih studentskih potreba koje, kako kaže, "neće biti temeljene na jeftinom uzorku na naručenu anketu". Tvrdi da gotovo niti jedno visoko učilište u svojoj djelatnosti nema pružanje smještaja i prehrane te da je požeškom veleučilištu prioritet odgoj i obrazovanje.

- Ulaganje vlastitih sredstava, ali u vlastiti prostor – zaključio je Zima.



Novinari nakon pressice nisu imali mogućnost postavljati pitanja.

Iz Grada smo zatražili komentar na zahtjeve koje je danas s konferencije za novinare uputio predsjednik Upravnog vijeća Marijan Cesarik.

Suradnja vjerojatno tek s novim dekanom i Upravnim vijećem

- Nakon dugo vremena, predsjednik Upravnoga vijeća Veleučilišta u Požegi, poznat i po sukobima interesa, izgleda se konačno smio oglasiti. Tragično je da on predviđa ukidanje VUP-a, a ništa ne radi na njegovu razvoju i napretku - odgovorio je Vedran Neferović, gradonačelnik Požege.

- Kompletan rad dekana i upravnoga vijeća sveo se na čisto SDP-ovo politiziranje i plasiranje neistina, a tu im samo nedostaje još jedan "pridruženi član", bivši predsjednik Mesić, kojeg se s nostalgijom prisjećaju. Grad Požega je u nekoliko navrata pozivao na suradnju i razgovor, zbog razvoja VUP-a i boljeg studentskog standarda. S tim ćemo pozivima nastaviti i dalje, a oni će konkretno biti realizirani vjerojatno tek kroz nekoliko mjeseci, s novim dekanom i novim članovima Upravnoga vijeća koji će shvatiti koliko za jedan grad znači kvalitetna suradnja ovih institucija – zaključio je gradonačelnik Neferović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI