VUP traži da im Grad pokloni zgradu: ¨Konačno se smio oglasiti¨

Marijan Cesarik, predsjednik Upravnog vijeća VUP-a
(FOTO: Lidija Galić)

27.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5163

Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi, Marijan Cesarik, zatražio je danas na konferenciji za novinare da Grad Požega prenese vlasništvo zgrade Veleučilišta na Veleučilište. Kaže kako je mogućnost da se to učini i uz klauzulu da se u slučaju ukidanja Veleučilišta prenesena imovina vrati u vlasništvo, ne Grada, već Republike Hrvatske.

- Osnivač i vlasnik Veleučilišta nije Grad Požega, već Republika Hrvatska. Zalaganjem predsjednika Stipe Mesića i gradonačelnika Zdravka Ronka, još davne 2006. godine, Republika Hrvatska je prenijela vlasništvo bivšeg doma HV-a na Grad Požegu isključivo za potrebe Veleučilišta u Požegi. Podsjećam, u prethodnom razdoblju ondašnjem dekanu nije ni palo na pamet da traži bilo kakvu suglasnost Grada, a znamo da se adaptiralo pa su se i dvaput plaćali siti poslovi - ustvrdio je Cesarik.

Studentski dom nije prioritet


Kaže da se takvim rješenjem više nikad ne bi doveli u situaciju, kao početkom ove godine, kad se tražila suglasnost za projekt energetske učinkovitosti zgrade koju nisu dobili jer ih je, tvrdi, "kvazi-vlasnik" odbio s obrazloženjem da ima prečih projekata koje treba kandidirati.


Vezano za studentski dom Zima je rekao da se o tome prvo treba napraviti anketiranje stvarnih studentskih potreba koje, kako kaže, "neće biti temeljene na jeftinom uzorku na naručenu anketu". Tvrdi da gotovo niti jedno visoko učilište u svojoj djelatnosti nema pružanje smještaja i prehrane te da je požeškom veleučilištu prioritet odgoj i obrazovanje.

- Ulaganje vlastitih sredstava, ali u vlastiti prostor – zaključio je Zima.



Novinari nakon pressice nisu imali mogućnost postavljati pitanja.

Iz Grada smo zatražili komentar na zahtjeve koje je danas s konferencije za novinare uputio predsjednik Upravnog vijeća Marijan Cesarik.

Suradnja vjerojatno tek s novim dekanom i Upravnim vijećem

- Nakon dugo vremena, predsjednik Upravnoga vijeća Veleučilišta u Požegi, poznat i po sukobima interesa, izgleda se konačno smio oglasiti. Tragično je da on predviđa ukidanje VUP-a, a ništa ne radi na njegovu razvoju i napretku - odgovorio je Vedran Neferović, gradonačelnik Požege.

- Kompletan rad dekana i upravnoga vijeća sveo se na čisto SDP-ovo politiziranje i plasiranje neistina, a tu im samo nedostaje još jedan "pridruženi član", bivši predsjednik Mesić, kojeg se s nostalgijom prisjećaju. Grad Požega je u nekoliko navrata pozivao na suradnju i razgovor, zbog razvoja VUP-a i boljeg studentskog standarda. S tim ćemo pozivima nastaviti i dalje, a oni će konkretno biti realizirani vjerojatno tek kroz nekoliko mjeseci, s novim dekanom i novim članovima Upravnoga vijeća koji će shvatiti koliko za jedan grad znači kvalitetna suradnja ovih institucija – zaključio je gradonačelnik Neferović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI