Otkriven spomenik stradalim domobranima: ¨Žalosno je što je trebalo proći toliko dugo¨

Otkriven spomenik stradalim domobranima u Požegi
(FOTO: Pozega.hr)

26.04.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 3704

"Žalosno je što je trebalo proći toliko desetljeća, danas u vrijeme kad je dovoljno nekoliko sati da slika i zvuk obiđu svijet. No, bilo je potrebno puno strpljenja i vaše upornosti da dočekamo ovaj trenutak da se u Požegi obilježi još jedno mjesto stradavanja hrvatskih žrtava", rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović prilikom otkrivanja prvog požeškog spomenika hrvatskim žrtvama na Grginom dolu. Spomenik je podignut za učenike tadašnje Domobranske zastavničke škole Zagreb, stradale 1945. godine, i druge hrvatske vojnike nakon 2. svjetskog rata, objavljeno je na službenoj stranici Grada Požege.

Drago Franić, predsjednik požeškog ogranka Hrvatskog domobrana, govorio je o povijesnim stradanjima prije 70 godina. O događajima nedaleko mjesta gdje je postavljen spomenik je rekao kako su žrtve, mladići od dvadesetak godina, prebačeni na tadašnju Gradsku streljanu (danas Hotel Grgin Dol), gdje su bili u podrumima mučeni i potom zvjerski ubijeni. Progon nije prestao ni poslije rata, pod okriljem tadašnje zloglasne OZNE.

- Istina je najvrednije što možemo ponuditi i najvažnije što možemo govoriti. Nemojmo zaboraviti prošlost hrvatskog naroda, ali nemojmo zaboraviti niti Domovinski rati i one ljude koji su dali najvrednije što su imali - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI