¨Hrvatska sve više uvozi jer ne zna iskoristiti poljoprivredne regije¨

Franjo Lucić
(FOTO: Lidija Galić)

25.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 3663

Iako su HDZ-ovi zastupnici bili suzdržani prilikom donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, zadovoljni su što su novim zakonom poljoprivrednici, posebice mali OPG-ovi stavljeni u povoljniji položaj nego što je to bilo do sada.

- Od 85, izmijenjena su 42 članka prijašnjeg zakona. Rekao sam kako bi bilo bolje da smo u potpunosti donijeli novi zakon. Četiri su zakona mijenjana, Zakon o poljoprivredi, Zakon o poljoprivrednom zemljištvu, komasaciji i agronomskoj komori, a osnovni je cilj osigurati samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji jer sramotno je da Republika Hrvatska iz godine u godinu povećava uvoz, a imamo poljoprivredne regije koje ne znamo iskoristiti – rekao je na konferenciji za novinare Franjo Lucić, predsjednik Županijskog HDZ-a i Saborskog odbora za poljoprivredu.

Pojasnio je da na prijedlog HDZ-a novim zakonom, prilikom davanja državne zemlje u zakup, ne može nitko iz druge županije imati prednost pred lokalnim proizvođačima što je do sada bio slučaj. Zbog toga su mnogi poljoprivrednici, posebice stočari, a među njima i oni na području naše županije, bili u neizvjesnosti hoće li nastaviti s proizvodnjom ili će biti prisiljeni rasprodati stado.





- Spriječili smo donošenje krivog zakona kojim smo spasili nacionalne interese, Slavoniju i našeg seljaka. Učinili smo maksimalne napore i mislim da su došli pameti. Hvala Bogu pa je netko shvatio da dobar zakon nije pitanje osobnih interesa, nego interesa hrvatskog naroda. Nama je glavna grana poljoprivreda i pozivam sve poljoprivrednike i OPG-ove da osnujemo proizvođačke organizacije kako bi mlade ljude vratili na ognjišta i potaknuli zapošljavanje. Mijenjat ćemo zakone, a mijenjat ćemo i Vlade – istaknuo je župan Alojz Tomašević.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI