¨Tikiju je u Lisabonu super, voli nas i želi samo da mu ljubav bude vraćena¨

Sara Matzinger s Tikijem
(FOTO: S. Matzinger/Facebook)

23.04.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 6101

"Nikada neću zaboraviti svoja iskustva iz Latinovca. Previše je lijepih uspomena. Čarobni krajolik, dobri ljudi koje sam upoznala, osobito ostali volonteri, dobrota i priče koje sam čula iz zajednice...I povrh svega, spašavanje života i usvajanje napuštenog psa Tikija", prisjeća se Sara Matzinger, 25-godišnja Portugalka koja je u sklopu projekta razmjene mladih provela neko vrijeme u Eko centru Latinovac u općini Čaglin. Hrvatska, koju je lani posjetila prvi put u životu, ostala joj je u jako lijepom sjećanju, a sa sobom je u Portugal odvela i napuštenog psa mješanca, kojeg su u Eko centru nazvali Tiki, tako da će je uvijek moći podsjetiti na lijepa iskustva iz našeg kraja.

- Moja želja da posjetim Hrvatsku postojala je već dugo. Prilikom svog prvog sudjelovanja u programu razmjene Europske unije, upoznala sam skupinu iz Hrvatske koja je predstavila svoju zemlju. Njihov opis bio mi je dovoljan da konačno odlučim doći. To je možda bio zov prirode ili sudbine, ne znam. Nekoliko čimbenika se spojilo: zemlja sama po sebi, EVS projekt vezan za prirodu i mogućnost da iskusim zadaće ruralnog života, da živim u zajednici u malom selu. Točno se sjećam dana kad se Tiki prvi put pojavio kod nas. Nitko nije znao otkud je došao, ali svi smo ga u Eko centru prihvatili i više nije htio otići. Taj dan smatram njegovim ponovnim rođenjem. On je odlučio da Eko centar postane njegov dom, no centar nije imao mogućnosti da ga zadrži. Opcije su bile da ga damo u sklonište za napuštene životinje ili da ga netko od nas usvoji. To nije bila laka odluka jer htjela sam da on bude sretan - prepričava Sara.







- Tikijeva je osobnost neopisiva, budući da se povezao s tolikim različitim ljudima i kulturama, čak razumije kad mu se obraćamo na različitim jezicima. Odluka o usvajanju nije došla preko noći. Prvo smo ga pokušali preko oglasa negdje udomiti u blizini, no nitko ga nije htio. Razgovarala sam s njim, htjela sam da on bude sretan, da to bude najbolje rješenje za njega. Philippe i ja smo ga poveli sa sobom. Za povratak u Lisabon, trebali smo Tikiju osigurati zdravstvenu zaštitu, putovnicu, kartu za zrakoplov, posebnu kutiju za putovanje za velikog psa... Eko centar je napravio humanitarnu akciju kojom smo prikupili novac da ga zbrinemo - nastavlja.





Danas Tiki, nepušteni pas iz Latinovca, živi u Lisabonu, velikom portugalskom gradu i ima nove dnevne navike.

- Morao je naučiti nove stvari kako bi se prilagodio životu u velikom gradu. Tu je veliki promet, puno automobila, nema šume u blizini, stanuje u stanu zgrade na 11. katu. Čini se komplicirano, ali on sada može hodati po cesti bez vezice, zna kako prijeći cestu, potpuno mu je normalna vožnja dizalom kao i javni prijevoz. Voli portugalsku hranu i odlaske na plažu. Presretna sam jer vidim da je i on sretan. Voli nas, voli kad je u našoj blizini i samo želi da mu ljubav bude vraćena, što mi i činimo - zaključuje Sara.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI