Luka rastura na natjecanjima: Fiziku i informatiku ima ¨u malom prstu¨

Luka Jengić (lijevo) za svoje je uspjehe zaradio knjigu
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9411

"Radio sam elektroničku igru snage. Imate dvije aluminijske šipke, svaka se drži u jednoj ruci. Što se jače stisnu, više žaruljica se pali. Time se mjeri koliko je netko snažan i ima mali potenciometar na kojem se može namještati razina igre. Trebalo mi je oko pet sati da to napravim", opisuje nam Luka Jengić, višestruko talentirani učenik osmog razreda Osnovne škole Antuna Kanižlića u Požegi praktični rad koji mu je priskrbio drugo mjesto na državnom natjecanju iz tehničke kulture. Luka je ove godine bio i šesti na državnom natjecanju iz informatike, a sada se sprema i na državno natjecanje iz fizike te olimpijadu iz informatike. Povrh toga pohađa i glazbenu školu.

- Roditelji i prijatelji mi čestitaju i kažu da je to super. Čak i ne učim puno. Moram učiti i za redovnu školu, ali idem i u glazbenu školu pa mi to oduzima puno vremena. Sviram gitaru, najviše volim klasičnu glazbu. Glazba mi služi kao ispušni ventil u slobodno vrijeme i to se odlično slaže sa znanostima. Iz svega imam dobre ocijene, ali nije baš da sve volim. Ne volim baš jezike. Želja mi je upisati matematičku gimnaziju i paralelno srednju glazbenu školu. Nije teško učiti. Vršnjacima bih savjetovao samo da više uče - nastavlja Luka.

- Zanimljivi su mi jako predmeti poput fizike i informatike. Fizika se bavi općim stvarima, kako nešto izračunati i objasniti pojave oko nas. Jednostavno je jako zanimljiva. Tehnička kultura je fizika u primjeni. Volim elektrotehniku, sklapanje strujnih krugova i otpornika. Volim podjednako i teoriju i praksu. U informatici se bavim isključivo programiranjem, radim u programskom jeziku C++. Programiranju me naučio moj nastavnik. Subotom još idem i u Gimnaziju na DarMar program za darovite učenike. Znanosti nisu cijenjene koliko bi trebale biti, ali zapravo sve počiva na njima. Danas nema skoro ničega oko nas gdje nije potrebna fizika, tehnika ili informatika - rekao nam je na kraju Luka koji je pored svega bio i treći na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici.


Stvarno je teško pobrojati Lukine uspjehe, a  njegovi mentori se slažu u jednome: to je podjednako rezultat talenta i rada. Luka čak i svojim profesorima predstavlja izazov te ih potiče da više rade. Za izniman uspjeh su mu danas pored diplome poklonili i knjigu "Isaac Newton i fizika za mlade". Nije mogla otići u bolje ruke.


- Školska i županijska natjecanja se provode samo za učenike osmih razreda, a on se prošle godine kao učenik sedmog razreda plasirao na državno natjecanje, što je jako veliki uspjeh, gdje je imao 68,5 posto ostvarenih bodova. To je pošlo za rukom malo kojem učeniku sedmog razreda. Toliko je darovit, ali da nije radio, ne bi uspio bez obzira na talent - pohvalio ga je Antun Dokoza, njegov mentor iz fizike.



- S njim uopće nije bio nikad problem raditi. On je čak mene znao nekad forsirati da se nađemo u slobodno vrijeme i da vježbamo zadatke. Stvarno ga to zanima i vjerujem da će ostvariti super rezultate dalje u životu. Zadatke vježbamo skoro svakodnevno. Sad u lipnju bi trebao ići i na informatičku olimpijadu na Krku, možda čak i informatički kamp koji traje tjedan dana. Poseban je, ne znamo kada ćemo opet imati takvog učenika - nastavlja Igor Soldić, mentor iz informatike.

- Imam sve pohvale za Luku. Iznenadio nas je, zapravo nije iznenadio. Potajno sam znala da će briljirati. U praktičnom radu i obrani rada na elektronici je bio najbolji na državnom natjecanju. Oduševio je i nositelje grupa - ispričala nam je na kraju Renata Marinić, mentorica iz tehničke kulture. Što više reći, nego samo da nam je više ovakvih mladih.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI