Zbog molitve od jeseni u vrtiću posebna skupina: ¨Uz redovan, provodit će se i vjerski odgoj¨

Cvjetna livada
(FOTO: Lidija Galić)

21.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6501

Od jeseni će u Dječjim vrtićima Požega biti formirana posebna skupina za djecu u kojoj će se, uz redovan, provoditi i vjerski program. Rezultat je to nedavne pobune dvoje roditelja čija su djeca prije jela u vrtiću izgovarala dječju molitvu "Isuse mileni budi naš gost, blagoslovi ovo jelo da nam bude na radost".

U vrtiću je u siječnju bila inspekcija iz Agencije za odgoj i obrazovanje te donijela rješenje u kojem se navodi da su odgojitelji u svom radu dužni primjenjivati pravila struke i propise, odnosno da mogu podržati interese djeteta i inicijativu, ali ne mogu inicirati (npr. molitvu) izvan odobrenog programa vjerskog odgoja.

- Utvrđeno je da je molitva dio katoličkog vjerskog odgoja i da se može provoditi jedino u programu vjerskog odgoja koji je verificiran od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Od jeseni će u skupinu u kojoj će se provoditi vjerski odgoj ići samo ona djeca čiji roditelji svojim potpisom budu inzistirali na tome. U našem vrtiću imamo troje odgojitelja koji imaju dodatnu edukaciju da mogu provoditi vjerski odgoj u vrtiću i zbog toga ćemo, bez obzira na interes, imati samo jednu takvu skupinu – rekla nam je Sanda Lukić, ravnateljica Dječjih vrtića Požega.


U ostalim skupinama, dodaje ravnateljica, molitva ne smije biti inicirana i vođena od odgojitelja, ali ako neko dijete započne molitvu treba mu dozvoliti da ju izgovori do kraja te to evidentirati u Dnevnik rada.


- Montessori skupina u svom programu već ima uključen vjerski odgoj tako da tu i nije bilo ništa sporno. Što se tiče božićnih priredbi savjet je da se naglasak stavi na obitelj, zajedništvo, ljubav i druge vrijednosti koje taj blagdan sa sobom nosi – pojasnila je Lukić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI